< Попередня новина


Ліс – це не парк, але у ньому має бути чисто

Лісові масиви, особливо довкола міст, сіл і райцентрів, нині повсюдно страждають від надмірного «антропогенного впливу»: їх нещадно засмічують відпочивальники, грибники та автотуристи, а  збирати сміття, очищати лісові угіддя від різноманітного мотлоху і бруду доводиться лісівникам. Окремі лісгоспи в області навіть закупили спеціальну прибиральну техніку і вже створили спеціальні «комунальні» групи для того, щоб у лісі підтримувати чистоту і належний порядок.
У Баранівському держлісомисгоспі, наприклад, щоб оптимізувати антропогенний тиск на довкілля, вирішили більше створювати  рекреаційних центрів, де б любителі відпочинку на природі могли проводити час цивілізовано, не завдаючи шкоди довкіллю.
– В наші лісові угіддя, як кажуть, вхід вільний для всіх, деякі обмеження запроваджуються лише в пожежонебезпечний період, – зазначає головний лісничий Баранівського держлісомисгоспу Віктор Мірошниченко. – Не у всіх країнах є така норма. На жаль, не всі  наші люди  розуміють і цінують такий  привілей.
З іншого боку, зараз у державі не існує чіткої нормативно-правової бази, яка б регулювала це болюче питання. Лісівники – не екологічні, не санітарні інспектори і не правоохоронці, щоб притягати до відповідальності злісних забруднювачів довкілля. Проте ми постійно працюємо із місцевими жителями: роз’яснюємо, просимо не смітити в лісі й, звичайно, прибираємо. За кожною ділянкою лісу закріплено відповідальних працівників лісгоспу, вони й  несуть оцей «тягар» відповідальності та контролю за закріпленою територією. У нас  практично у кожному лісництві збудовані просторі центри для відпочинку на природі. Ці популярні місця ми обирали спільно із місцевими громадами за їх пропозиціями і побажаннями. Обгородили  їх, поставили бесідки і столики, дитячі майданчики, відвели місця для вогнищ і збирання сміття. Але не всі це належно оцінюють. Деякі бесідки вже поламані, покрівля на них пошкоджена. Минуло всього 2 – 3 роки і  вже необхідно ремонти проводити. Нам не так важко будувати ці рекреаційні куточки, як потім за ними доглядати. Боляче бачити, як їх час від часу псують.
І все ж ми продовжуємо працювати в цьому напрямку: встановлюємо нові інформаційні щити, публікуємо роз’яснення у місцевих ЗМІ, проводимо регулярні зустрічі з місцевим депутатським активом і сподіваємося на те, що з часом ставлення людей до природи, до лісу стане кращим, цивілізованим, – каже головний лісничий Баранівського  держлісомисгоспу.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
Фото автора.