< Попередня новина


Хто безпідставно рубає ліси на землях Брусилівської ОТГ?

      На території колишнього Брусилівського району на землях лісогосподарського призначення лісогосподарську діяльність здійснюють постійні лісокористувачі Житомирської області, а саме Корнинське лісництво державного підприємства «Коростишівське лісове господарство» (далі-ДП «Коростишівський лісгосп») Державного агентства лісових ресурсів України, Брусилівське лісництво дочірнього підприємства «Коростишівський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс», що підпорядковане Житомирській обласній раді та приватні лісокористувачі.
      На адресу ДП «Коростишівський лісгосп» останнім часом надходять звернення від громадян смт. Брусилів та навколишніх сіл (Вільшанка, Карабачин, Хомутець, Морозівка, Осівці) щодо масової вирубки вільхових та інших лісів навколо їх населених пунктів.
      Діючи в межах повноважень, спеціалісти ДП «Коростишівський лісгосп» та Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства (далі-Управління) неодноразово брали участь у розгляді таких звернень. Фактів порушень норм і вимог природоохоронного законодавства у призначенні та проведенні рубок постійними лісокористувачами не зафіксовано. Не зафіксовано таких порушень і при проведенні перевірок лісогосподарської діяльності Державною екологічною інспекцією Поліського округу. Після завершення лісозаготівельних робіт на площах суцільних зрубів здійснюється лісовідновлення з метою створення високопродуктивних та біологічно стійких деревостанів. Адже, на території колишнього Брусилівського району Корнинське лісництво ДП «Коростишівський лісгосп» зобов’язане вести лісове господарство на основі матеріалів лісовпорядкування, здійснювати використання лісових ресурсів способами, які забезпечують збереження оздоровчих і захисних властивостей лісів, а також створювати сприятливі умови для їх охорони, захисту та відтворення (п.3 ст.19 Лісового кодексу України).
     Згідно з вимогами статті 43 Лісового кодексу України, заготівля деревини в порядку рубок головного користування проводиться на підставі затвердженої в установленому порядку розрахункової лісосіки.
     Санітарні рубки, проводяться відповідно до вимог Санітарних правил в лісах України. Переліки заходів з поліпшення санітарного стану лісів (вибіркові і суцільні санітарні рубки) затверджуються Державним спеціалізованим лісозахисним підприємством «Вінницялісозахист» та Управлінням. Для отримання дозволів на проведення суцільних санітарних рубок, лісогосподарським підприємством до Управління надаються акти комісій про обстеження насаджень, зведені відомості насаджень, що потребують суцільної санітарної рубки, зведені відомості пробних площ та плани лісових насаджень.       Обсяги рубок догляду у лісах постійних лісокористувачів плануються лісовпорядкуванням.
   Всі види рубок проводяться за спеціальним дозволом (лісорубним квитком) на використання лісових ресурсів, відповідно до статті 69 Лісового кодексу України.
   Будь-якій вирубці передує процедура відведення лісосіки, що полягає у відмежуванні в натурі лісових ділянок (лісосік) для здійснення рубки та переліку відведених дерев з метою формування матеріально-грошової оцінки деревини. Порядок відведення лісових ділянок врегульовано наказом Держкомлісгоспу України від 22.11.2010 року № 403 «Про підвищення якості відведення лісосік», яким затверджено «Методичні рекомендації з відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини в лісах Держкомлісгоспу».
  За наслідками відведення всіх лісосік формується комплект лісогосподарської документації, що складається з плану лісової ділянки (лісосіки) з її інструментальною зйомкою, перелікової відомості (відомість переліку дерев), відомості матеріально-грошової оцінки лісосіки, технологічної карти розробки лісосіки, для видачі лісорубного квитка.
   З метою інформування громадськості вищезгадані переліки заходів з поліпшення санітарного стану лісів та пропозиції щодо проведення суцільної санітарної рубки розміщені на офіційному веб-сайті Управління (рубрика – Відкриті дані). Розміщення лісорубних квитків на офіційному веб- сайті Управління призупинено в зв’язку з дією воєнного стану.
   То хто ж рубає ліси на землях Брусилівської ОТГ? Корнинське лісництво ДП «Коростишівський лісгосп» на території Брусилівської ОТГ лісогосподарську діяльність здійснює на площі 554,1 га.
    За повідомленням дочірного підприємства «Коростишівський лісгосп АПК», Брусилівське лісництво ДП «Коростишівський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» лісогосподарську діяльність здійснює на площі 2125,9 га.
    За офіційною інформацією Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, наданої Житомирському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, станом на 01.07.2020 року на території колишнього Брусилівського району площа приватних лісів становить 1131,5 га та не наданих у користування – 590,5 га. Стан лісів в частині використання лісових ресурсів, охорони та захисту - невідомий.
     Державна лісова охорона ДП «Коростишівський лісгосп» не уповноважена здійснювати контроль на землях інших лісокористувачів та власників лісів.
     Одночасно з цим, зазначаємо, що державний нагляд (контроль) за додержанням вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів покладений на Державну екологічну інспекцію України.
     У разі виявлення фактів неправомірної вирубки лісів ДП «Коростишівський лісгосп» рекомендує громадянам звертатися до правоохоронних органів та Державної екологічної інспекції України.
     Для упорядкування лісів біля смт. Брусилів та навколишніх населених пунктів, місцевим мешканцям бажано звернутися до органів місцевого самоврядування з метою проведення інвентаризації всіх лісів на території Брусилівської ОТГ, прийняти відповідні рішення та надати не передані ліси у постійне користування лісокористувачам.
    Розпорядником інформації про власників лісів та інші лісові насадження також є Брусилівська ОТГ.