< Попередня новина


Чорну лелеку взяли під охорону

Спеціалісти державного підприємства «Коростишівське лісове господарство» взяли участь у нараді, в ході якої  було розглянуто питання збереження лелеки чорної, занесеної до Червоної книги України.  

 

Ще в 2019 році Міністерством екології та природніх ресурсів був розроблений план дій щодо збереження цього виду птахів.

 

Тому вчора, на Всеукраїнській нараді, вчені, екологи та лісівники обговорювали питання щодо збереження та захисту лелеки чорної.

 

Найближчим часом лісівники поновлять інформацію про розміщення та гніздування чорної лелеки на території кожного держлісгоспу, а саме в якому стані їх гнізда, фіксування GPS-координат місць гніздування чорної лелеки та ретельне спостереження за нею. Також моніторинг за появою маленьких пташенят та запобігання здійснення господарських заходів, тобто відсутність фактору турбування в охоронній зоні гніздування.

 

На сьогоднішній день по Житомирський області обліковано білої лелеки більше 30 тисяч, а чорної лише до 5 тисяч. Сам птах є лякливим, його поведінка дуже обережна, тому він потребує опіки. На території Коростишівського держлісгоспу відомо чотири гніздівлі чорної лелеки, які перебувають під охороною.

 

Птах по особливому красивий, він проживає та розмножується на території України протягом 6 місяців, а на зимівлю повертається до континентальної Африки. Навіть маленькі діти знають про любов лелеки до України, а з їхніх вуст звучать мелодичні слова.

 

А крилатий наш лелека

облітав  краї далекі: 

Африку і Аргентину,

 але любить Україну!