< Попередня новина


Житомирські лісівники щоденно борються з вогнем


Лісівники продовжують боротися з лісовими пожежами. Зокрема за минулу добу лісова охорона підприємств виявила та ліквідувала 2 лісових пожежі на загальній площі 2 га. На гасінні  було задіяно 6 пожежних автомобілів, 6 тракторів в агрегаті з грунтообробним обладнанням та 53 працівники лісової охорони. Однак впродовж доби лісівникам доводилося десятки разів виїжджати га гасіння пожеж поза межами дерлісфонду.

По усій області горять поля, нерідко порослі самосівом, смітники, болота. І лише вчасно облаштовані лісівниками мінсмуги та оперативні дії пожежних ланок держлісгоспів з ліквідації вогню рятують наші ліси.

Вчора в безпосередній близькості з лісовими масивами  Слобідського лісництва Малинського держлісгоспу горів очерет та лугова рослинність у верхів'ях Малинського водосховища на землях Слобідської сільської ради. Висота полум'я час від часу сягала 4-5 метрів! А ширина фронту пожежі  - до 1,5 км . Відтак 3 пожежних автомобілі,  трактор з плугом та 11 лісівників  зробили все, аби не допустити вогонь до лісу! Але чому ті, хто здійснюють підпали, не думають про те,  яку небезпеку вони створюють,  скільки птахів та їх гнізд знищує вогонь?!

Лісова охорона Коростенського лісгоспу небезпідставно підозрює, що мають місце і навмисні підпали. Адже в лісовому масиві Бехівського лісництва вздовж автотраси Новоград-Волинський-Овруч було виявлено ряд осередків  загорянь одночасно, які стрімко поширювались назустріч один одному.  Лише завдяки  вчасному виявленню, мобілізації значних людських ресурсів та техніки пожежа не розповсюдилася на велику площу, була локалізована  та ліквідована. Проаналізувавши ситуацію лісівники дійшли висновку , що причиною лісової пожежі є навмисний підпал.  Вищевказані факти  були задокументовані та передані до правоохоронних органів.

Лісова охорона Житомирського лісгоспу вчора брала участь у гасінні пожежі поблизу обласного центру. Горіло поле обабіч траси Київ-Чоп. Проте «пікантність» ситуації полягала в тому, що поле це межує не лише з лісом, а ще й щільно прилягає до села та автозаправки!

Попри те, що практично всі такі пожежі виникають через безвідповідальність та нерідко злочинну байдужість самих мешканців нашої області , місцеве населення лише в окремих випадках долучається до гасіння вогню.  Найчастіше – лише спостерігає, та ще нарікає, що повільно гасять.

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ