< Попередня новина


Житомирські гриби подавали на стіл королеві Англії

Після рясних опадів ліси Житомирщини «встелилися» грибами. 
 
Підприємці вже активно беруть дозволи на заготівлю грибів та ягід. Зокрема, отримано дозволів на білий гриб – 10 тонн, гриби лисички понад 40 тонн.
 
Як правило, у цю пору року переважають білі гриби та краснюки. Також червень «підходящий» місяць для збору підберезників і маслюків. Ростуть вони до початку осені, але грибники люблять «виловлювати» їх саме спочатку літа. До того ж у червні можна знайти літні опеньки та сироїжки.
Білий гриб мешкає в сосновому змішаному або дубовому лісах. Починає прорізатися крізь опале листя в кінці червня. Білий гриб не виділяє ніякого запаху, тому грибники-початківці сумніваються – а чи їстівний він, цей гриб? Характерні ознаки цього гриба темно-бурий капелюшок, біла ніжка з бурим відтінком і щільна м’якоть. Запах від нього відчувається тільки в сухому вигляді.
У тінистих лісах з’явилося багато лисичок. От саме цей гриб з «далекої» Житомирщини за переповіданням істориків та науковців свого часу возили до Букінгемського палацу. Лісівники – старожили кажуть, що така практика застосовувалась аж до Чорнобильської катастрофи.
 
Лисички — справжні природні цілителі, їх лікувальні властивості знайшли застосування в народній медицині для лікування багатьох захворювань. Варто відмітити, що лікувальні і корисні властивості мають лише сухі гриби, або свіжі, у вигляді настоянок. При тепловій обробці, вище 60 градусів, вони втрачають свої корисні властивості.
 
Їх лікувальні властивості використовуються для профілактики ракових захворювань, печінки, у тому числі гепатиту Б, призупиняють зростання туберкульозної палички.
Фармацевтичні компанії західних країн, на основі лисичок випускають антигістамінні препарати, використовуючи їх унікальну властивість виганяти з організму глистів, паразитів і знищувати збудників багатьох гнійних захворювань. З них виділяється речовина хіноманноз, яка використовується в чистому вигляді для виготовлення настоянок, або капсул.
Яскраво — жовте забарвлення грибу надає каротин, якого міститься в грибах велика кількість. Крім того, в них є вітаміни, амінокислоти, мікроелементи і величезна кількість мінералів, які корисні для зору. Вміст міді і цинку у величезній кількості, сприяють виведенню радіонуклідів.
Ще кажуть, що лисички здатні побороти депресію та безсоння, а також допомогти схуднути! 
Для яких саме потреб використовувала королева Англії наші лисички достеменно невідомо. Однак, переконані, їй смакувало.