< Попередня новина


Житомирська школярка стала першою у вивченні ворогів короїда

Учениця 11 класу ЗОШ №5 м. Житомира стала першою в Україні за останні 50 років, яка на професійному рівні вивчила природних ворогів короїдів – комах-ентомофагів та опрацювала методи боротьби зі шкідниками лісів.
Лілія Кушнір працювала разом із науковим керівником кандидатом біологічних наук, членом – кореспондентом лісівничої Академії Наук Олександром Орловим. Саме він спонукав талановиту дівчину вивчати та систематизовувати  ентомофагів, що знищують короїда,  безпосередньо у лісі. Практична робота цього тандему зайняла близька півроку і результат не забарився чекати. По-перше, науковці під час «польових» робіт знайшли і дослідили рідкісного червонокнижного паразита – пильщика orussus abietis. По-друге, дослідили тему, якою на Україні півстоліття ніхто не займався: вивчили видовий склад комах-ентомофагів в усихаючих лісових насадженнях, їхню чисельність, зустрічність та можливе використання для  захисту лісових культур від біологічної «пожежі». 
Висновок, до якого дійшли науковці, - поки що на Україні не відпрацьовувався, але попри цей факт, має право на життя. Зокрема, розповідає Олександр Орлов, переважна кількість цих «корисних» комах атакують короїда на стадії личинок. Зимують такі ентомофаги під корою дерев на висоті 1-1,5 м. Тому, на  глибоке переконання дослідників, ранньою весною потрібно корувати дерева з комахами і переносити у місця ймовірного ураження. Таке «переселення» не шкодить ані дереву, ані мікроскопічним «лікарям», натомість дає змогу фактично «зловити» шкідника до вильоту. 
Рік тому  на Харківщині почали розводити ще одного природного ворога короїдів – мурахожука. Однак, створення такої лабораторії окрім залучення «вузьких» спеціалістів вимагає й колосальних затрат, мова йде про сотні тисяч Євро. Тоді як «рукотворне» переселення ентомофагів не затратне фінансово. 
Робота Лілії Кушнір була високо оцінена на всеукраїнському рівні. Щоправда, цьогоріч на всеукраїнській олімпіаді дівчина посіла друге місце, поступившись лишень Волині та Києву. Олександр Орлов не приховує, що всі - від директора школи до наукового керівника, очікували на абсолютну першість через новизну та актуальність роботи, однак, додає, що й ця перемога суттєво вплине на прохідний бал дівчини при вступі у виш. Минулого року на цій же олімпіаді науковець посіла перше місце. Тоді її робота стосувалася американських «паразитичних» рослин – ехіноцистосів, які витісняють традиційні поліські культури. 
До слова, талановита житомирянка поки що бачить себе біологом та вчителем відповідного предмету. Одначе, вся лісова спільнота не полишає надії побачити Лілію саме лісівчинею.