< Попередня новина


Житомирщина має бути у лідерах з ведення лісового господарства, - Віктор Сахнюк

Державне підприємство «Бердичівське лісове господарство»  має ряд особливостей у господарюванні, адже розміщене на межі полісся та лісостепу. Понад 66 % усіх площ займають дубові насадження. Щодо вікового складу лісів, то половина з них – середньовікові, ще 13% - молодняки. Тому лісокультурна справа тут, враховуючи ще й тутешні багаті грунти, - і найпріорітетніша, і  найенергоємніша, і найзатратніша.
Як органіване там лісокультурне виробництво, як ведуться превентивні протипожежні заходи, як використовуються рекреаційні функції лісів та як розвивають побічне користування в цьому господарстві – бердичівляни ділилися з колегами  в ході виїзної виробничої наради на базі їх підприємства.
Отож впродовж дня керівники державних лісогосподарських підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства оглядали території садиб лісництв, пунктів зосередження пожежного інвентарю, рекреаційні обєкти. Та чи не найбільше уваги приділено було  лісовим розсадникам та ділянкам  лісових культур, а також обговоренню видів та   періодичності доглядів, схем змішування і витратній частині на цей напрямок.
«Вирощування молодого лісу – одне з пріоритетних наших завдань, - наголосив начальник управління Віктор Сахнюк. -  Моя особиста позиція – першочергово приділяти увагу саме відновленню лісів та збільшенню їх площі. На лісокультурній справі ми в жодному разі економити не будемо. Звісно, підхід до створення лісових культур має бути науково обґрунтованим. Проте, потрібно також знаходити нові методи для вирощування лісів.»
Учасники наради оглянули і клонову плантацію модрини, котру створено цієї весни. Адже об’єкти лісонасінної бази, зорієнтовані на отримання селекційно покращеного насіння,  -  під пильною увагою бердичівських  лісівників.
Для заготівлі лісового  насіння з покращеними спадковими якостями  в цьому господарстві вже мають  клонову та родинну плантації дуба звичайного, генетичні резервати дуба та бука, постійні лісонасіннєві ділянки та плюсові дерева.
Із трьох пасік на 165 бджолосімей, котрі утримуються в лісгоспі, щороку підприємство отримує близько півтори тонни меду.
«Про великі прибутки  від бджільництва говорити не доводиться, - зауважує Віктор Анатолійович,  - але ж це тадиційне наше заняття, і ми не маємо права від традицій відступати, крім того,  це наше лице».
Така ж позиція лісівників і стосовно рекреаційних пунктів: попри те, що часто-густо їх відвідувачі лишають після себе гори сміття та зламані столи і лави,  - цей напрямок роботи і надалі лісгоспи лише розвиватимуть та докладатимуть усіх зусиль, аби культура спілкування з природою у наших громадян підвищувалася. Крім того, вони є важливим елементом в питаннях охорони лісів від пожеж.
Стан розробки згарищ та особливості проведення лісогосподарських заходів під час сезону тиші, результативність роботи рейдових груп та забезпечення лісової охорони форменним одягом,  рівень середньої заробітної плати та освітньо-професійний рівень спеціалістів підприємств, ціна знеособленого кубометра деревини та виконання аукціонних зобовязань – ці питання обговорили учасники наради в ході її пленарної частини.
Довідково: з початку року державні лісогосподарські підприємства Житомирщини створили 4343 гектари лісових культур, на ведення лісового господарства спрямовано 205 мільйонів гривень, в цехах переробки перероблено 115 тисяч кубічних метрів деревини, до казни сплачено 226 мільйонів гривень податків.