< Попередня новина


Збереження лісів, раціональне використання лісових ресурсів – одне із пріоритетних завдань влади

Про це зазначив голова обласної ради Володимир Ширма під час наради 3 вересня. Метою зібрання було опрацювання питання посилення заходів контролю за використанням та охороною лісів з метою протидії незаконним рубкам та запровадження електронного обліку деревини у форматі відкритих даних.
Участь у нараді взяли голова обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, керівники державних та комунальних лісових господарств області, керівники правоохоронних структур, відповідних установ та організацій.
Зокрема, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський в ході наради поінформував присутніх про принципи роботи й інструменти боротьби з крадіями лісу та наголосив на важливості запровадження електронного обліку деревини у всіх лісгоспах області.
Зазначимо, що державні лісові господарства працюють в цьому напрямку, а комунальні лісгоспи ще не обладнанні відповідними пристроями для ведення електронного обліку деревини.
За підсумками наради найближчим часом до обласної державної адміністрації від лісгоспів та відповідних структурних підрозділів мають направити свої пропозиції щодо напрацювання законодавчої бази з цього питання.
Довідково: Президент України підписав 9 липня підписав Указ № 511/2019 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів». Згідно з Указом до 1 листопада має бути запроваджено електронний облік деревини та забезпечено доступ до інформації про обіг деревини у форматі відкритих даних. Також у документі йде мова про те, що Кабінет Міністрів має підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект, який удосконалить систему управління лісовою галуззю, а також спрямований на боротьбу з незаконним обігом деревини і, відповідно, раціональне використання лісових ресурсів. Крім того встановлюється порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів. Також у законопроєкті має бути передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність за неподання, несвоєчасне подання, подання завідомо недостовірної інформації до єдиної державної системи електронного обліку деревини.
За матеріалами zt.gov.ua