< Попередня новина


Завдання - зберегти!

Посадити ліс – важка і благородна справа, а виростити його, захистити від споконвічних ворогів: пожежі, крадіїв і браконьєрів – ще більш важка і відповідальна. А на сьогоднішній день ще й надто витратна, адже потребує сучасного технологічного оснащення. Нинішні браконьєри, наприклад, йдуть «на справу» із нарізною зброєю, тепловізорами і квадроциклами, протистояння їм із мисливською «двохстволкою» не завжди ефективне. Лісову пожежу відрами з водою теж не загасиш.
У Словечанському держлісгоспі,  скажімо  загальна площа сягає 75 тисяч гектарів, це один з найбільших лісгоспів на Україні. Вберегти унікальний природній ресурс на такій «розтягнутій» території дуже непросто.
– У нас «складний» лісгосп ще й тим, що більшість угідь – соснові, якщо у спеку не пильнувати, то можна витратити майже всю деревину відразу, – зауважує директор ДП «Словечанське лісове господарство» Олександр Павлушенко. – Тому для нас дуже важливим є завчасне виявлення можливих підпалів і так би мовити їх профілактика. Ми закупили і встановили сучасну систему відеоспостереження і тепер під пильним цілодобовим відеонаглядом у нас кожен гектар лісу. На території лісгоспу є 8 великий пожежних веж і майже на кожній із них встановлена спеціальна відеокамера. Є на балансі підприємства і декілька пожежних авто, їх ми розмістили таким чином, щоб вони були практично у кожному лісництві, а відстань до ймовірних займань була найкоротшою. Окрім пожежних машин є трактора з плугами, спеціальні пожежні ранці з оприскувачами, є в достатній кількості й лопати, сокири та відра.
Час від часу в наших лісах з’являються й лісокрадії, хоча організованих груп «чорних» лісорубів «своїх» не має, як правило, «залітають» з інших районів. Але наші рейдові бригади жорстко контролюють ситуацію, тому «розвернутись» крадіям у нас ніяк не вдається. Те саме стосується і бурштинокопачів, всі їх чисельні вилазки і набіги лісівники «відбили» разом із поліцією ще в 2015 – 16 роках. Так їм і не дали тут «закріпитися», хоча навідуються до нас і досі. Десь епізодично можливо їм і вдається щось накопати, але масового видобутку бурштину у нас немає, – запевняє Олександр Денисович.
Ясна річ, охорона лісових угідь нині справа не із дешевих,  тим більше, якщо їх   75 тисяч гектарів. Щороку доводиться тратити на ці заходи по декілька мільйонів гривень, у цьому році Словечанський держлісгосп вже витратив на охорону лісу приблизно 1,5 мільйона гривень. Потрібно платити гроші лісовій охороні, закупляти нову протипожежну техніку, сучасне відеообладнання, а також пальне, запчастини і т. п.
Проте ці витрати є необхідними, тому що берегти і охороняти лісовий ресурс мають в першу чергу самі лісівники.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.