< Попередня новина


Затримання Закарпатською митницею вагонів з деревиною - незаконно: ще один лісгосп виграв суд

 

    Зазначимо, що такі протиправні дії Закарпатською митницею було вчинено, у тому числі, на підставі розпорядження Голови Закарпатської ОДА від 13.05.2016 р. № 236 про заборону експорту деревини паливної у Закарпатській області довжиною більше 1 метр.

    Однак, суд врахував той факт, що вказане розпорядження, згідно іншого розпорядження від 18.08.2016 р. № 400, визнано таким, що втратило чинність.

    Варто зазначити, що Закарпатська митниця ДФС почала проводити зважування деревини з метою встановлення невідповідності фактичної ваги товару зазначеній в товаросупровідних документах.

     Проте зважування відбувалося з порушеннями і вимірювалося в тоннах. Як відомо, відповідно до стандартів, відвантаження паливної деревини здійснюється в щільних метрах кубічних, про що вказано і у вантажно-митних деклараціях.

    Необхідно взяти до уваги і той факт, що деревина на момент початку зважування вже більше 60 днів знаходилася в напіврозвантажених вагонах при середній температурі повітря +25º С під відкритим небом, внаслідок чого деревина всохла, а її вага зменшилась.

    Таким чином, позовні вимоги щодо визнання протиправною бездіяльність Закарпатської митниці ДФС було задоволено.

    Зазначимо, що на сьогодні у різних областях України тривають суди щодо позовів від інших лісгоспів стосовно незаконності затримання у травні цього року вагонів з деревиною.

dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article