< Попередня новина


Заказник "Модрина" - гордість Городницького лісгоспу

В Городницькому лісгоспі в цьому році посадили 21 гектар лісових культур з участю модрини. За останніх 10 років таких культур в підприємстві створено майже 100 гектарів, ще 73 гектари - де модрина є головною породою.

Щороку тут збирають близько 3 кілограмів насіння  модрини – цього цілком вистачає для власних потреб підприємства.
 
«Якщо ж рік неврожайний, - розповідає інженер лісових культур Володимир Мойсюк, - купуємо в сусідніх лісгоспах. – Відтак вирощуємо щорічно 30-50 тисяч штук сіянців.  Висаджуємо модрину в основному в Надслучанському лісництві – тамтешні грунти для цієї культури найкращі.»
А щоби мати власне насіння, та ще й з покращеними спадковими властивостями,  понад п'ять років в лісгоспі працюють над створенням клонової плантації модрини європейської. Нині окремі екземпляри вже почали плодоносити.
Мають городницькі лісівники у своїх лісах справжній скарб, і щодо його історичної підоснови – сумнівів жодних. Мова йде про заказник «Модрина», де державою оберігаються модринові насадження віком 140-190 років. Ця модринова алея закладена прадідом графа Юзефа Миколая Потоцького Юзефом Чарторійським ще у ХVІІІ столітті. Його правнук, Юзеф поставив пам’ятник з написом — «В століття смерті мого прадіда Юзефа Клєменса Чарторійського Стольника Великого Князівства Литовського, зразкового господаря і засновника модринової культури у ХVІІІ ст., в честь його пам’яті вдячний правнук Юзеф Потоцький».

Про заказник тамтешні лісівники можуть розповісти немало цікавих історій.
До прикладу, про страшенної сили смерч, котрий пронісся над «Модриною» в 1998 році і просто «покосив» дерева-велетні на площі близько 5 гектарів. Щоправда, після нього уцілі дерева почали плодоносити.

А ще переповідають, що у 80-их роках минулого століття унікальний заказник чомусь потрапив у плани рубань. Тоді небайдужі лісівники їздили відстоювати  унікальні насадження аж до столиці. Як бачимо – їм це вдалося.

Варто зазначити, що завдяки самовідданій та наполегливій праці багатьох поколінь городницьких лісівників, ми сьогодні бачимо, що історичний спадок збережено, а модринова культура в лісгоспі розвивається.