< Попередня новина


Введення локальної надзвичайної ситуації на Житомирщині відтепер залежить від КабМіну.

Житомирська ОДА прийняла рішення звернутися до Кабінету Міністрів України стосовно введення надзвичайної ситуації у лісовій галузі області. 
  Таке рішення прийняли сьогодні на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 
Керівництво ОДА, депутати обласної ради, керівники державних лісгоспів та громадськість мали можливість ознайомитися із статистикою масштабних вражень хвойних масивів Житомирщини. У своєму виступі заступник начальника ЖОУЛМГ Яна ХРУСТАЛЬОВА зауважила, що окрім екологічних втрат, лісова галузь втрачає економічно, оскільки вражена деревина немає грошової цінності, та й ринок переробників повинен екстрено переорієнтуватися.
Окрім звернення прийнято рішення створити обласний штаб з ліквідації хвойних насаджень, запровадити облік пошкоджених ділянок і площ, висаджувати більш стійкі та високопродуктивні породи дерев тощо. 
Площа соснових насаджень, пошкоджених внаслідок дії шкідників сьогодні становить понад 40 тисяч гектарів, і ця цифра росте у геометричній прогресії з року у рік. По Україні цифра всихання сягає 130 тисяч га. Загальна ж площа лісових насаджень Житомирщини – майже 800 тисяч га. 
Науковці вказують на коливання кліматичних показників, що призвели до порушень стійкості лісового масиву і підірвали гідрологічний режим поліського лісу.