< Попередня новина


Віктор Сахнюк: Робота кожного підрозділу є вкрай важливою

«На сьогодні лісове господарство області має немало більш і менш нагальних проблем. В когось виходить вирішувати їх краще, в когось – гірше. Деякі питання потребують виважених спільних рішень, -  так розпочав виїзну виробничу нараду на базі Ємільчинського держлісгоспу начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк.  - тому ми сьогодні зібралися тут  не лише подивитися, як господарюють наші колеги,  а проаналізувати все побачене, обговорити, напрацювати наступні наші кроки. Ділимося досвідом, переймаємо все краще, але звертаємо увагу і на недоліки, памятаючи, що про них треба не лише говорити – їх необхідно усувати.»  
Відтак впродовж дня, відвідуючи різні структурні підрозділи, керівники підприємств приглядалися до побаченого, розпитували та дискутували, приміряли до свого господарства та робили висновки. 
Особливу увагу закцентовано на превентивні протипожежні заходи. «Ми маємо врахувати усі уроки цьогорічних пожеж, - вкотре наголошує начальник управління. -  Вкрай важливим є раннє виявлення вогню та якнайшвидше реагування. Час не стоїть на місці і застаріле приладдя відеоспостереження вимагає оновлення та заміни на новітнє, котре дозволяє за лічені хвилини визначити місце пожежі та скерувати туди необхідні сили та засоби.»
Серед першочергових завдань визначили і забезпечення лісової охорони надійними засобами звязку, високопрохідним транспортом та спеціальним вогнетривким одягом.
Майже 20 років Ємільчинський лісгосп як пілотний в області, практикує проведення рубань головного користування вибірковим методом і сьогодні вже має певні напрацювання, з котрими може поділитися з колегами. Спеціалісти підприємства ретельно підбирають ділянки, де можна вибрати частину дерев зрілого віку, із збереженням підросту цінних порід. Через певну кількість років знову вирубується стигле насаджененя, таким чином ліс не втрачає своїх захисних функцій та досить успішно відновлюється природнім способом.
Починаючи з 2002 року в цьому підприємстві таких рубань проведено понад 400 гектарів, якщо на початку це складало 1-2% від усієї площі рубань головного користування, то нині це 8-10%. Тепер спеціалісти підприємства переконані, що такий метод проведення лісосічних робіт у листяних насадженням є досить ефективним.
Значна частина лісових масивів лісгоспу розміщена в низинних та  перезволожених місцях, тому будівництво нових та ремонт уже існуючих лісових доріг – питання одне з першочергових. Підприємство має власну дорожньобудівельну бригаду, на озброєнні у якої екскаватори, грейдери, навантажувачі, КРАЗи та КАМАЗи. Відтак  ланка щорічно виконує запланований обсяг робіт у власному підприємстві та ще й допомагає сусіднім лісовим господарствам. За останніх 12 років в лісгоспі збудовано майже 60 км якісних лісових доріг.
Загалом захід вдався досить динамічним, його учасники не пропустили повз увагу жодну деталь – від облаштування територій лісництв, рекреаційних обєктів, побічного користування  до найменших нюансів в організації роботи нижнього складу та цеху переробки  -  всюди акцентувалася увага як на сильні так і на слабкі сторони господарювання.
«Мабуть, щороку, щомісяця і щодня ми визначаємо для себе пріоритетні завдання, - підсумовує Віктор Сахнюк. - Проте жодного підрозділу не можемо залишати поза увагою, бо робота кожного з них є важливою і лише все разом в комплексі може забезпечити успішність підприємству. І сучасні методи вирощування садивного матеріалу та  сприяння природному поновленню, і догляд за мінералізованими смугами та  вибір видів рубань, і доцільність утримання малоефективного нижнього складу та  виважена логістика,  оптимальне використання  обладнання та устаткування і навіть обгороджений мурашник  - все у нашій роботі є важливим і все має значення. І все, що би ми  не робили – робімо, як перед Богом, тоді й матимемо результат.» 
Пресслужба Житомирського ОУЛМГ