< Попередня новина


Віктор Сахнюк: Професійне свято - час підсумків: все заплановане перевиконано

 
Такими словами розпочав свій виступ начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк в ході урочистого зібрання з нагоди професійного свята – Дня працівника лісу, що пройшло в Радомишльському лісомисливському господарстві.
У своєму виступі Віктор Анатолійович нагадав, що рік, що минув був для лісівників непростим. Гаряча, в прямому і переносному значенні, весна дві тисячі двадцятого дала усім зрозуміти, що настав час, як кажуть, збирати каміння. Час запроваджувати нові технології, оновлювати техніку, обладнання, а насамперед -  міняти відношення до дорученої справи.
«Нині маємо результати - це наші спільні досягнення, - додав начальник управління. - В 20 державних лісогосподарських підприємствах управління лише штатних працівників -  понад 6 тисяч осіб. Їх руками заготовлено 70 тонн лісового насіння -  119% від плану; на базі Радомишльського лісомисливського господарства запущено роботу сучасного спеціалізованого насіннєсховища на 2 холодильних камери загальним об’ємом 52 куб. м; побудовано 11 нових теплиць з сучасними системами зрошування в Коростенському лісомисливському господарстві, Овруцькому лісовому господарстві та Овруцькому спеціалізованому лісовому господарстві загальною площею 0,5 га, проведено посіви у лісових розсадниках на площі 24 га -   103%  від плану; вирощено 40 мільйонів сіянців; комплекс робіт з лісовідтворення проведено на загальній площі 5 860 га при плановому завданні 5 080 га, що становить 115% виконання»
Крім того, Віктор Сахнюк запевнив голову Житомирської ОДА Віталія Бунечка, що озвучені ним в ході візиту на Житомирщину Президента України амбітні плани створити на Житомирщині усіма лісокористувачами 50 тисяч гектарів лісів за 5 років, державні лісогосподарські підприємства з честю виконують. В цьому році вони вже створили 5860 гектарів лісу, на осінь планують посадити ще 2 тисячі га.

Найбільше сил і ресурсів лісівники області спрямують на розробку площ, пошкоджених пожежами, та протипожежне переоснащення підприємств.

Лише у цьому році підприємствами за власні кошти придбано : 9 пожежних автомобілів, 31 лісовий пожежний модуль, 4 спостережних вежі, 25 телевізійних систем спостереження, 178 мотоциклів, 36 тракторів з грунтообробним обладнанням, 218 радіостанцій, 344  вогнетривких костюми в комплекті з шоломами та взуттям
та інше обладнання.
«Не менш важливо, - наголосив керівник управління, -  ми стали організованішими та відповідальнішими, кожен керівник, кожен спеціаліст на своєму робочому місці доклав зусиль, щоб не допустити подібного лиха.  Результат – в поточному році у порівнянні з відповідним  періодом минулого кількість випадків лісових пожеж зменшилася на  93%, площа - на 99,9%.»
Віктор Сахнюк розповів, що під посиленою увагою у нас і охорона лісу від лісопорушень. 30 рейдових бригад, в складі яких півтори сотні осіб лісової охорони виїжджає щоденно на охорону лісів від порушників.
В лютому 2020 року за ініціативи  голови Житомирської ОДА Віталія Івановича Бунечка було створено міжвідомчу робочу групу для здійснення контролю за використанням та охороною лісових ресурсів та недопущення їх незаконного використання. Така спільна скоординована діяльність дала свої результати.
«Сьогодні наша лісова охорона забезпечена форменним одягом, споряджена сигнальними жилетами, ранцевими оприскувачами, відеореєстраторами, раціями та бензопилами, приладами нічного бачення, газовими балончиками, нагрудними відеокамерами,  гумовими кийками, електрошоковими пристроями та навіть бронежилетами. Відтак обсяг  незаконних рубок також зменшився на 75 % у порівнянні з минулим роком,» - повідомив керівник.
Ведення мисливського господарства -  важлива складова діяльності лісогосподарських підприємств.
«І тут ми теж маємо йти у ногу з часом, - наголосив Віктор Сахнюк, -  маємо не лише охороняти тварин, збільшувати їх популяцію, а й популяризувати культуру полювання, демонструвати цивілізовані підходи до його організації. Отож протягом останнього року здійснено ряд заходів з метою суттєвого покращення стану ведення мисливського господарства підприємствами управління. Особливу увагу звернено на технічне оснащення мисливствознавців та єгерської служби, їх соціальне забезпечення, якість проведення біотехнічних та охоронних заходів. З початку року на порушників правил полювання складено 76 протоколів, накладено 18 тисяч 173 грн штрафів, що вдвічі більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Оновлено ряд існуючих біотехнічних споруд та побудовано нові. В мисливських угіддях лісогосподарських підприємств сьогодні функціонує 8 вольєрів по утриманню та розведенню диких тварин, загальна площа яких складає 135 га, три з них – побудовано в цьому році: по розведенню зайця-русака – в Радомишльському лісомисливському господарстві, дикої качки – в Лугинському лісовому господарстві, фазана мисливського – в Житомирському.»
 
В підприємствах управління функціонує 21 лісопереробний комплекс, в яких зайнято майже 1200 працівників.  В нинішньому році там перероблено 317,5 тис. м³ деревини, випущено продукції переробки на  суму 488 млн. грн.
Вся необроблена деревина постачається  на  внутрішній ринок через продаж лісопродукції в круглому вигляді на електронних аукціонних торгах. В цьому році реалізовано 1,1 млн. м³ на суму 1,4 млн. грн.
Суттєво зріс  показник заробітної плати працівників .  Середньомісячна заробітна плата 1 штатного працівника за серпень місяць на підприємствах збільшилась в середньому на 52% до відповідного періоду минулого року та  складає 15501 грн.
За 8 місяців 2021 р. державними лісогосподарськими підприємствами до бюджетів усіх рівнів сплачено понад 663 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, це на 167 млн. грн. більше в порівнянні  з відповідним  періодом  минулого року.
«Одне з важливих та першочергових завдань підприємств – це створення комфортних умов праці, -  додав Віктор Сахнюк. -  Забезпечення форменним та спецодягом, облаштування санітарно-побутових приміщень, підвіз до місця роботи, навчання працівників за кошти підприємства – далеко не повний перелік заходів у цьому напрямку.»
Молодь – це наша надія, наше майбутнє, продовження нашої справи та традицій.  Саме вихованню гідної зміни великої уваги приділяють лісівники. В державних підприємствах управління діє 28 шкільних лісництв, в яких 550 дітей вивчають лісову справу та набувають практичних навичок у лісогосподарських роботах.
Юні лісівники беруть участь в догляді за лісовими культурами, збиранні насіння, заготівлі лікарських рослин, велику увагу приділяють пропаганді природоохоронних знань та проведенню дослідницької роботи. Вихованці шкільних лісництв є активними учасниками та неодноразовими переможцями різноманітних фестивалів та конкурсів.
«І надалі пріоритетом в нашій роботі залишається благоустрій державного лісового фонду, садиб, створення рекреаційних пунктів. Це наше обличчя, і вони мають бути взірцем господарювання. Адже усім відомо, що в селі кращою від садиби лісництва, може бути лище церква, - продовжив Віктор Анатолійович. -  Для комфортного відпочинку громадян в екосистемах, в держлісфонді області облаштовано понад сотню рекреаційних пунктів. Вони є дієвим профілактичним заходом охорони лісу від пожеж. За останніх півтора року в цьому напрямку зроблено дуже багато: в минулому році побудовано 20 нових місць відпочинку, в нинішньому – 12. Щонайменше стільки ж плануємо облаштувати ще до кінця цього року.»
Особливі слова подяки висловив Віктор Анатолійович ветеранам галузі, які присвятили себе служінню лісу, залишили йому часточку своє душі, а нині передають неоціненний досвід молоді.
На завершення Віктор Сахнюк висловив слова особливої подяки Юрію Віталійовичу Болоховцю, голові Державного агентства лісових ресурсів України, Віталію Івановичу  Бунечку, голові Житомирської обласної державної адміністрації Володимиру Федоренку, голові Житомирської облради за розуміння і підтримку та привітав усіх зі святом.