< Попередня новина


Віктор Сахнюк: Мисливська галузь має бути дієвим інструментом збереження та розширення фауни наших лісів

На цьому начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства наголосив в ході підведення підсумків роботи державних лісогосподарських підприємств області за минулий рік
Веденням мисливського господарства в минулому році займалися 14 державних лісогосподарських підприємств управління на площі 322 тис. га – це  лише 15 % від всієї площі мисливських угідь області.
«Усі свої зусилля ми спрямували на те, щоб вивести мисливську галузь на якісно новий рівень господарювання і щоб вона  стала одним із дієвих  інструментів збереження та розширення фауни наших лісів,»  - сказав Віктор Сахнюк.
Він також розповів, що  підприємства належним чином організували  рейдову робота: «Впродовж року рейдові групи виявили 185 порушників та склали на них відповідні протоколи. Це фактично втричі більше, ніж в попередньому році. Загалом рейдовими мобільними групами у 2021 році проведено 3,2 тис. виїздів.»
У мисливських угіддях лісогосподарських підприємств сьогодні функціонує 8 вольєрів з утримання та розведення диких тварин, загальна площа яких складає 135 га, 4 з них – побудовано в 2021 році: в Радомишльському лісомисливському господарстві, в Лугинському, в Попільнянському та в Житомирському лісових господарствах.
Минулоріч держлісгоспи в рази збільшили кількість  комплексних підгодівельних майданчиків, годівниць, солонців в лісах. Під найпильнішим контролем – заготівля відповідного запасу харчів. В угіддях створено більше 500 штучних водопоїв.
Для отримання достовірних оперативних даних про чисельність та видову структуру мисливських тварин, лісогосподарські підприємства придбали більше 100 фотопасток, які відповідним чином встановлені та вже фіксують диких тварин в місцях природної чи штучної їх концентрації.
«Особливу увагу ми звернули на технічне оснащення мисливствознавців та єгерської служби, їх соціальне забезпечення, якість проведення біотехнічних та охоронних заходів, -  додав Віктор Сахнюк. - На контролі тримаємо і питання організації проведення полювання. В мисливських угіддях підприємств обладнанні місця для проведення інструктажу з правил техніки безпеки та місця відпочинку мисливців.»
Крім того, керівник управління розповів про плани  на нинішній рік. Серед них -  будівництво найбільшого в області вольєру для розведення диких тварин, площею 200 га, в Городницькому лісгоспі.