< Попередня новина


Віктор Сахнюк: держлісгоспи Житомирщини взяли зобов'язання окрім щорічного обсягу лісовідтворення в межах 5 тис. га, заліснювати ще не менше 2 тис. га згарищ

Про це він повідомив на колегії Державного агентства лісових ресурсів України в ході розгляду питання ліквідації наслідків лісових пожеж 2020 року та розробки насаджень, пошкоджених внаслідок несприятливих погодних умов.
«За рік, що минув, лісівники області провели величезний обсяг робіт як із подолання наслідків стихії,  так і з виведення цього напрямку роботи на якісно новий рівень, - проінформував керівник обласного управління лісового та мисливського господарства учасників заходу. - Із загальної площі пошкоджених пожежею насаджень на площі майже 17 тисяч га маємо обмежене ведення лісового господарства -  це закриті квартали з великим вмістом радіоактивного забруднення та об’єкти природо-заповідного фонду, де заборонено ведення господарської діяльності.
На сьогодні лісгоспами вже розроблено 7,4 тис. га, на площі понад 5 тис.га проведено обстеження, на площі близько 3,5 тис.  га – зроблено відводи.»
Сповільнює виконання цих робіт необхідність проведення оцінки впливу на довкілля, а це займає немало часу.
 «Усе ж найголовніше завдання – це заліснення постраждалих площ, - наголосив Віктор Сахнюк. -  За осінь 20 року та весну 21 вже проведено лісовідновлення  на площі майже 1973 га.
Незважаючи на усі складнощі, лісівники Житомирщини взяли зобов'язання окрім щорічного обсягу лісовідтворення в межах  5 тис. га, заліснювати ще не менше 2 тис. га згарищ.
Починаючи з минулого року, усі лісогосподарські підприємства вдвічі збільшили площі посівів у розсадниках та теплицях і відповідно кількість вирощеного садивного матеріалу.
В цьому році плануємо у стільки ж разів збільшити і кількість зібраного лісового насіння.»
На базі Радомишльського держлісгоспу запущено роботу сучасного  спеціалізованого насіннєсховища, призначеного для зберігання насіння хвойних та листяних порід, яке має 2 холодильних камери загальним  об’ємом 52 куб. м, в котрих підтримується стала температура, оптимальна для зберігання насіння. На сьогодні в насіннєсховищі зберігається 800 кг насіння хвойних порід.

З початку року у всіх підприємствах  активно проводяться роботи з оновлення та будівництва об'єктів тепличного господарств.
В поточному році придбано та встановлено 11 теплиць з сучасними системами зрошування. Враховуючи потреби у садивному матеріалі, в   Овруцькому спецлісгоспі, котрий найбільше постраждав від пожеж, встановлено  2  нових теплиці загальною площею 0,1 га, де вже вирощено 400 тисяч штук сіянців із закритою кореневою системою.

Віктор Анатолійович зауважив, що минулорічна складна весна, умовно кажучи, вказала лісівникам області і на слабкі місця, котрі потребують серйозного втручання.
Відтак держлісгоспи провели серйозну роботу з оснащення пожежної охорони новою технікою та запровадили ряд заходів: окрім посилення  виконавчої дисципліни, організації цілодобового чергування, впроваджено трьохступеневий відеонагляд за лісовими масивами, відтак інформація про появу загорянь (координати пожежі та найкоротший маршрут руху пожежної техніки, сил і засобів) впродовж кількох хвилин передається в черговий диспетчерський пункт та на мобільні телефони інженерно-технічним працівникам підприємств і управління, облаштовано 965 водойм для забору води та заплановано створити пожежні водойми з пірсами в кожному лісовому обході.
Лише  в цьому році підприємства придбали 7 нових пожежних автомобілів, 22 пожежні модулі, 25 телевізійних систем спостереження, 26 тракторів з грунтообробним обладаннням, 217 радіостанцій тощо.
На межі Чорнобильської зони  провели відмежування лісових масивів Народицького спецлісгоспу - із залученням військового бульдозера на артилерійському тягачі (БАТ) прокладено 245 км мінералізованих смуг.