< Попередня новина


Вдосконалення системи електронного обліку деревини

Майже третина державних лісгоспів (27%), залишається непідключеною до електронного обліку деревини (СЕД) – зокрема, мова йде про лісгоспи в підпорядкуванні Міністерства освіти, Міністерства оборони, а також комунальних лісів і лісів облавтодорів. Про це повідомив генеральний директор ДП "Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр" Віктор Мельниченко під час прес-конфернції в Інетрфакс-Україна, 26 вересня 2018 року.

"У 2010 році ми з нашими партнерами, компанією Latschbacher, почали розробляти систему електронного обліку деревини, яка дозволяє простежити процес заготівлі та реалізації деревини. З 2012 року вона впроваджена на всіх підприємствах Державного агентства лісових ресурсів України. В цілому система охоплює 73% державних лісогосподарських підприємств", – розповів Мельниченко.

Водночас Мельниченко підкреслив, що урядова постанова про створення пілотного проекту з впровадження системи електронного обліку деревини другий рік залишається без розгляду, тоді як ухвалення її могло б сприяти підключенню всіх держлісгоспів до системи.

За словами Мельниченка, впроваджена в 2012 році система на сьогодні доповнена новими модулями і додатками, які дозволяють громадськості та правоохоронним органам отримувати інформацію про облік деревини.

"Після заготівлі проводиться маркування деревини спеціальною пластиковою биркою зі штрих-кодом, далі відбувається її переміщення і реалізація. Рік тому ми представили додаток "Поліція" створений для відстеження та перевірки руху лісу дорогами загального користування, і сьогодні ми представляємо додаток "Сертифікат", – повідомив представник розробника системи СЕД – австрійської компанії Latschbacher GmbH Володимир Молочко.

За його словами, під час видачі сертифіката походження лісоматеріалів система автоматично перевіряє наявність документів на легально придбаний ліс. Сам сертифікат, що дозволяє простежити весь ланцюжок постачання, передається системою СЕД до митної системи України в електронному і зашифрованому вигляді.
За інформацією Інтерфакс-Україна