< Попередня новина


В Новограді-Волинському проведено нараду

Основні проблемні питання організації ведення мисливського господарства в області обговорили в ході наради, проведеної на базі держаного підприємства "Новоград-Волинське ДЛМГ", головні лісничі та мисливствознавці державних лісогосподарських підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства та представники інших користувачів мисливських угідь області.
В роботі наради взяли участь виконуючий обовязки президента-перший віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний, заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Смічик, завідувач сектору миливського господарства Роман Логвінчук, директор Новоград-Волинського  держлісгоспу Степан Нусбаум.
Ведення мисливського господарства в Житомирській області здійснюють 97 користувачів мисливських угідь на площі 2 млн 129 тис. га. Площа угідь 14 державних лісогосподарських підприємств складає 322 тис. га - 15 % від площі мисливських угідь області. Яких заходів вживають держлісгоспи задля суттєвого покращення саме організації ведення мисливського  проінформував присутніх завідувач сектору миcливського господарства обласного управління Роман Логвінчук:
«В обласному управлінні створено постійно діючу рейдову бригаду, яку очолює безпосередньо завідувач сектору мисливського господарства.    Особливу увагу керівників підприємств звернено на технічне оснащення мисливствознавців та єгерської служби, їх соціальне забезпечення, якість проведення біотехнічних та охоронних заходів.    В кожному з підприємств створено відповідні рейдові групи, в склад яких входять як мисливствознавці, так і єгері. Зазначені групи забезпечені спецзасобами: гумовими кийками, бронежилетами, газовими балончиками, тепловізорами, радіостанціями, нагрудними відеокамерами та інш.
Як результат, вже з початку року на порушників правил полювання складено 32 протоколи, накладено 8 925 грн штрафів, які стягнено в повному обсязі,  що практично вдвічі більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року (18 протоколів, стягнено 5,5 тис.  грн. штрафів).
В Баранівському держлісгоспі проведено оновлення біотехнічних споруд та благоустрій території у вольєрі для утримання та розведення оленя плямистого. Особливу увагу приділено також біотехнічним заходам безпосередньо в мисливських угіддях підприємства. Забезпечено посів зернових полів для підгодівлі диких тварин. Встановлено спостережну вежу.
В ДП «Білокоровицьке ЛГ» після тривалого часу відновлено функціонування вольєру загальною площею 70,5 га, де сьогодні вже утримується 32 голови кабана дикого, з них 22 голови молодняка, та 5 голів маточного поголів’я оленя європейського. На 2022 рік у вольєрі заплановано збільшити чисельність поголів’я до 60 голів кабана дикого та 9 голів оленя європейського.
Загалом в мисливських угіддях лісогосподарських підприємств сьогодні вже функціонує 5 вольєрів по утриманню та розведенню диких копитних тварин, загальна площа яких складає 134,6 га. Чисельність поголів’я в них сьогодні нараховує кабана 102 голови, з них молодняка 60 голів, оленя плямистого 30 голів, оленя європейського 5 голів.
На 2022 рік у вольєрах заплановано збільшення чисельності поголів’я: кабана до 200 голів, оленя плямистого до 55 голів, оленя європейського – до 10 голів.
В лютому місяці цього року в ДП «Радомишльське ЛМГ» побудовано вольєр по утриманню й розведенню зайця-русака площею 675 м².Також в ДП «Житомирське ЛГ» облаштовано фазанарій для розведення фазана площею 1000 м².   В ДП «Лугинське ЛГ» весною збудовано качатник по розведенню качки дикої площею 2000 м².   
В мисливських угіддях підприємств в рази збільшено кількість  комплексних підгодівельних майданчиків, годівниць, солонців тощо. Особливу увагу приділено також заготівлі відповідного запасу кормів. Протягом літа-осені 2020 року створено більше 500 штучних водопоїв.»
«В Україні має здійснюватися стале ведення мисливського господарства, -  звернувся до учасників заходу Віктор Червоний, - асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь поставила собі замету  створити в нашій державі мисливську галузь за зразками кращого європейського досвіду, а полювання зробити суспільно визнаним природоохоронним інструментом та популярним видом рекреації. І нині організацією ведеться колосальна робота щодо вдосконалення та європейського інтегрування галузевої політики та нормативно-правового забезпечення. Ми маємо для цього достатньо інструментів та докладаємо зусиль для організації сучасного дорадчого, наукового та  інформаційного забезпечення мисливської спільноти та популяризації мисливства.»