< Попередня новина


В минулому році держлісгоспи Житомирщини реалізували 225 тисяч кубічних метрів пиломатеріалів та виробів з деревини

Впродовж останніх років державні лісогосподарські підприємства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства активно проводили модернізацію цехів переробки деревини та  заміну старого обладнання на новітніше. До цього їх змушувала ситуація на ринку деревини, що склалася внаслідок мораторію на експорт круглого лісу. Нині ж, аналізуючи результати своєї діяльності за рік, що минув, лісівники дійшли висновку, що кроки ці себе виправдали.
В минулому році на  лісопереробних комплексах та в  цехах лісгоспів переробили 604 тисячі кубічних метрів деревини. В них вироблено продукції на  суму понад 729 мільйонів гривень.
В цих підрозділах працює майже півтори тисячі осіб, їх середня заробітна плата складає близько 10 тисяч гривень.
У 2018  році 4 підприємства придбали 6 нових сучасних верстатів.
У 13 лісогосподарських підприємствах  працює 44 сушильних камери, адже суха продукція і ціну має вищу, і реалізовується краще. А якщо врахувати, що фактично все сушильне господарство працює на тирсі, яка з'являється в процесі виробництва, то сушіння продукції є досить вигідним. В минулому році підприємства висушили  96,6 тисяч метрів кубічних деревини.
Відтак пиломатеріали, ламель, паркет, заготовки пилені, які пропонували лісгоспи, впродовж року користувалася попитом на внутрішньому та зовнішньому ринках.
Аби продукція, яку виробляють лісгоспи, була конкурентоспроможною, лісівники планують і надалі підвищувати продуктивність технологічного процесу, зокрема раціонально використовувати сировину - знижувати питомі витрати сировини на одиницю готової продукції; зменшувати витрати енергії; збільшувати та інтенсифікувати виробничі потужності тощо.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ