< Попередня новина


В лісах Житомирщини обсяг незаконних рубань зменшився втричі

За І півріччя 2021 року в лісах державних лісогосподарських підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства кількість незаконних рубань деревини в порівнянні з таким же періодом минулого року зменшилася втричі. А зменшення обсягів незаконно заготовленої деревини зафіксовано на рівні 73 %.
«Такого результату вдалося досягти завдяки системному та принциповому підходу до питань охорони лісів та організації рейдової роботи,» - зазначає начальник управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк.
На охороні лісів від незаконних рубань та інших лісопорушень на землях лісогосподарського призначення підприємств, що координуються управлінням, працює понад 1600 осіб державної лісової охорони.
Мобільні рейдові групи пересуваються на сучасних автомобілях підвищеної прохідності, оснащені GPS-трекерами. Контроль за виїздом рейдових бригад на патрулювання, їх місце перебування  та маршрути ведеться відділом лісового господарства, охорони та захисту лісу управління за допомогою «Системи супутникового моніторингу  руху  рейдових  автомобілів».
Рейдові автомобілі укомплектовані сучасними відеореєстраторами та радіостанціями. Мобільні групи забезпечені сигнальними жилетами, нагрудними відеокамерами, бронежилетами, гумовими кийками, газовим балончиками, електрошокерами, ліхтарями, тепловізорами тощо. На випадок виявлення загоряння під час проведення патрулювання лісових масивів, рейдові групи додатково забезпечені ранцевими вогнегасниками, бензопилами, лопатами для локалізації лісової пожежі до приїзду мобільної пожежної бригади.
Спільними мобільними групами у січні-червні 2021 проведено 1952 рейди, виявлено 35 випадків незаконних рубань, масою 325 куб.м, розмір шкоди, заподіяної лісу, складає  2 мільйони 234  тис. грн.  В порушників вилучено 52 куб.м. незаконно заготовленої деревини та 1 знаряддя порушення. Із лісопорушників стягнуто 102,5 тис. грн. До поліції направлено 19 справ. Відкрито 8 кримінальних проваджень.
Крім того, державною лісовою охороною лісогосподарських підприємств складено майже 300 протоколів та розглянуто справи про адміністративні правопорушення, пов'язані із засміченням лісів, з порушенням правил пожежної безпеки та порушенням мисливського законодавства.
Станом на 31.06.2021 до відповідальності за порушення лісового законодавства притягнуто 264 лісопорушники на них накладено та стягнено 123 тис.грн. адмінштрафів, в тому числі 17 осіб притягнуто за незаконне рубання дерев.
У лісових масивах державних лісогосподарських підприємств встановлено понад сотню фотопасток, котрі працюють у цілодобовому режимі та мають функції фото- та відеофіксації.
 
Так, у Білокоровицькому лісгоспі з допомогою цього приладу на місці скоєння злочину затримано лісопорушника, знаряддя порушення та техніку вилучено до поліції, на порушника оформлено відповідні матеріали.
Працівникам державної лісової охорони лісництв для патрулювання лісових обходів придбано 50 мотоциклів та 35 новеньких авто.
В наступному півріччі підприємства планують придбати ще щонайменше 100 такої  одиниць техніки.