< Попередня новина


Українські лісівники вивчали досвід турецьких колег

Начальник відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Житомирського  обласного управління лісового та мисливського господартсва  Валентин Венгерчук  взяв участь  у міжнародному семінарі  з питань омолодження лісів, який проходив з 23 по 27 вересня в Туреччині. Поїздка відбулась у рамках навчального візиту з метою вивчення досвіду лісорозведення.
Делегація українських лісівників вивчала досвід турецьких колег  у реалізації  стратегії ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва, яке базується на природньому відновленні лісів шляхом проведення вибіркових та поступових рубань. 
Слід відмітити, що в Туреччині в державній формі власності перебувають майже всі ліси країни. Відповідно і фінансове забезпечення ведення лісового господарства стовідсотково здійснює держава.
А система управління лісами  України та Туреччини схожа.
Серед пріоритетних напрямків лісового господарства Туреччини – вирощування  садивного матеріалу із закритою кореневою системою для здійснення лісорозведення шляхом озеленення.
У кожному регіональному центрі Туреччини є навчальні центри, які постійно здійснюють навчання (перепідготовку) спеціалістів лісового господарства.
Українські спеціалісти відмітили, що ведення лісового господарства у двох країнах в цілому суттєво не відрізняється, та відмінність все ж є. При здійсненні перших етапів рубань догляду на ділянці визначають «дерева майбутнього» і до проведення рубань головного користування тут ведуться лісогосподарські заходи.