< Попередня новина


У розпал "сезону" лісівники "виводять" з лісу до півсотні грибників

У грибний "сезон" лісівникам доводиться активно допомагати фанатам тихого полювання. Майстер лісу Левківського лісництва Петро Ганько розповідає, що за 27 років роботи у лісі курйозних випадків у нього "назбиралося". Найчастіше губляться початківці та немісцеві. Бувало, каже лісівник, що грибники приходили прямо до будинку, -  "коли відвозив до міста, коли й лишалися ночувати". 
Зараз в епоху мобільних телефонів шукати горе-грибників стало легше. На часі поблизу входів до лісу встановлені спеціальні таблички - з номером обходу, прізвищем майстра лісу та його мобільним телефоном.   
Найприкріше, каже Петро Петрович, що люди подекуди навіть не дякують за порятунок, ще й обурюються, бо довго чекали...

Орієнтовні підказки, як не заблукати:
- Перед тим, як вирушити до лісу, потрібно вивчити карту місцевості. Відзначити на ній те, що знаходиться поруч: дороги, селища, залізничні станції, а головне запам'ятати, в якій стороні вони знаходяться. Тому якщо ви заблукали, знаючи розташування цих об'єктів, можна легко вийти з лісу.

 - Візьміть з собою компас. Якщо ви забули його прихопити, нічого страшного. Грибникам завжди допоможуть орієнтири в лісі. Всім відомо, що мурашник розташовується з південного боку, а мох завжди росте з північного. Своєрідним компасом служать і ягоди. Так, якщо плоди зелені, значить чагарник росте з північного боку, червоні ягоди - з південної. Якщо ніч застала в дорозі - не біда. В цьому випадку орієнтуватися можна по Полярній зірці, яка вказує на північ.

 - Однак не варто покладатися тільки на природу. При поході в ліс завжди залишайте власні орієнтири. Наприклад, вам важко буде заблукати, якщо ви періодично станете залишати мітки на деревах. Втім, в цьому випадку прекрасно підійде і палиця, яку можна просто тягти по землі. Залишена їй борозна виведе вас з лісу.

  - Якщо всі вжиті заходи не допомогли, головне - не панікуйте. Страх може погіршити і без того ваше невтішне становище. Краще прислухайтеся до звуків. Можливо, що десь недалеко проходить траса або залізниця. Ідітьна шум, і він вас виведе на дорогу.

 - Втім, є ще один хороший спосіб, до якого вдавалися наші предки. Залізти на найвище дерево і подивитися зверху. До того ж звуки краще чути на висоті.

 - До довгоочікуваної свободи може вивести і стежка. Однак не всі стежки протоптані людьми. Вони можуть бути створені тваринами. Тому, якщо ви пройшли по ній кілька десятків метрів, а вона вас не вивела ні до якого об'єкту цивілізації, то краще за неї повернутися назад. При цьому в розбитому вами таборі, особливо якщо ви втомилися і лягли відпочити, залиште висіти на суку дерева куртку або сумку. Таким чином, другий грибник може вас знайти і підкаже дорогу.