< Попередня новина


У Коростенському лісгоспі побільшає молодого лісу

Незважаючи на нові кліматичні ризики і пожежні загрози, працівники Коростенського держлісомисгоспу в цьому році збільшили посівні площі.
Зокрема, нові насадження створили цьогоріч на 24 гектарах у Шершнівському лісництві. Це переважно соснові та дубові насадження, створені змішаним методом: в одному рядку -- 3 сосни і 2 -- дуба.
Лісничий Шершнівського лісництва Володимир Зіновчук стверджує, що традиційні породи дерев у поліських лісах найкраще приживаються, бо адаптовані до місцевих умов. Проте сучасні технології садіння  лісу, зокрема, із закритою кореневою системою дають значні шанси для успішного розвитку й іншим породам, твердолистяним зокрема.
Завчасно подбали тут і про міцну насіннєву базу. Цієї весни в лісовому розсаднику Шершнівського лісництва висіяно 550 кг лісового насіння (загалом у лісгоспі -- 5,3 тонни). Асортимент налічує 12 порід. Окрім сосни та дуба висіяли модрину, ялину, ясен, клен, вишню, абрикос тощо.
Окрім цього,  навесні проведено доповнення лісових культур минулих років на площі 34 га.
Нині працівники лісництва активно проводять обкошування та обсапування лісопосадок, відтак понад 30 гектарів вже охоплено механізованими доглядами.
-- У цьому році ми створили нові лісові культури на 155 гектарах, хоча планували на 100 гектарах, -- каже головний лісничий ДП «Коростенське лісомисливське господарство» Сергій Ткачук. -- Ефективній роботі заважала постійна загроза пожеж. На цьому процес лісовідновлення не завершився. Восени будуть заліснені додаткові площі, особливо на нових зрубах ділянок головного користування.
Всі освоєні ділянки засаджуються молодим лісом повністю. Враховуючи нинішні кліматичні умови та родючість грунтів, тут формують подальшу «породну» політику. Треба збільшувати відсоток листяних порід і, зокрема, дуба, бо сосна, як відомо, зараз часто всихає. Також більше стали садити модрини. У найближчих планах -- будівництво декількох теплиць, де вирощуватимуть сіянці із закритою кореневою системою. Це дасть змогу висаджувати  молодняк, по суті, цілий рік, а не лише весною і восени.
Молодий ліс більш як на 60 гектарах відтворила у цьому році в лісгоспі сама природа. Так зване природне поновлення давно практикується у коростенських угіддях. У коростенських лісах зовсім відмовилися створювати монокультури, віддаючи перевагу змішаному садінню дерев, бо в подальшому такі масиви стануть стійкішими до хвороб і навіть пожеж.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
Газета "Житомирщина"