< Попередня новина


Тимчасових ліс не тримає

Інтерв’ю з начальником Житомирського ОУЛМГ Віктором Сахнюком.

Лісова галузь області була і залишається найбільш перспективною і зараз багато в чому визначає економічну стабільність регіону. Тут зосереджені значні природні ресурси, працюють тисячі людей, а бюджети щорічно отримують по декілька сотень мільйонів фінансових надходжень.
Пів року тому обласне управління лісового і мисливського господарства очолив новий керівник – Віктор Сахнюк, який з перших днів роботи взявся енергійно модернізувати всю лісову сферу області.
Нещодавно наш кореспондент зустрівся з новим очільником обласного лісового відомства, обговорили основні напрямки подальшого розвитку лісомисливської галузі, перспективи та першочергові завдання.
– Вікторе Анатолійовичу, в лісовій сфері Ви, як кажуть, не новачок, за два десятки років попрацювали в різних регіонах України: на Півночі й Півдні. Чим здивувала Житомирщина?
– Житомирщина – найлісистіший регіон України. Тут більше мільйона гектарів вкрито лісом, а 796,6 гектара лісових угідь належать державним лісгоспам, тобто державі. Це велике багатопрофільне господарство і мені доводиться працювати по 16 годин на добу, щоб вникнути у назрілі, невідкладні проблеми і прийняти правильні рішення, – зізнається Віктор Сахнюк. – З іншого боку, лісові масиви досить неоднорідні, отож навіть окремі лісгоспи мають несхожу специфіку діяльності. Скажімо, Овруцький спецлісгосп, його угіддя дуже розкидані й віддалені, а деякі взагалі розташовані в зоні радіаційного забруднення. Виникла проблема: лісову охорону потрібно возити автобусом на роботу, а потім – у зворотному напрямку. Довелося організувати службове житло при лісництвах, щоб розмістити людей на час проведення рейдів і чергувань. Закупили також мотоцикли і додаткове оснащення. І таким чином забезпечили цілодобове чергування в лісах.
– Які визначили першочергові напрямки роботи?
– Практика останніх років показала, що найголовніший напрямок – охорона лісів від пожеж і незаконних рубок. Адже будь-які багаторічні досягнення зараз за 2–3 дні може знищити агресивна пожежа.
Цієї весни 43 тисячі гектарів лісових угідь згоріли на півночі області, де по суті стихія знівелювала роботу лісівників за останні 30–50 років. Однак, незважаючи на те, що державна лісова охорона вже декілька років державою не фінансується, ми вирішили посилювати захист лісів від агресивних посягань вогню і людей, шукати й спрямовувати кошти на охоронні заходи. Лісова охорона вже має новий спеціальний одяг, нині працюємо над забезпеченням її відповідним транспортом. Також потрібна нова, сучасніша техніка, тому деякі транспортні засоби закуповуємо у лізинг. Наприклад, Овруцький держлісгосп для своїх працівників закупив нові мотоцикли.
У вихідні та святкові дні удвічі посилюємо патрулювання лісових угідь. Основне тут – швидке виявлення і швидке реагування. Для цього потрібне цілодобове відео­спостереження за всіма лісовими масивами на всіх відстанях, як це зробили у ДП «Коростенське лісомисливське господарство». Вони рівновіддалено встановили 5 відеокамер, охопили всю територію відеонаглядом і вивели інформацію на центральний пульт. Тепер будь-яке, навіть незначне задимлення, відразу видно на екрані. Цьогорічна гірка практика підтвердила, що у Коростенському держлісомисгоспі недаремно потратили кошти, адже нинішньої весни значних пожеж там не було, їх локалізовували ще на початкових стадіях.