< Попередня новина


Справжній горіховий ліс нині має і Житомирщина

Попільнянський район хоч і вважається малолісистим, проте й на його території можна зустріти чимало рідкісних порід. Окремі з них ростуть тут десятками і сотнями років, інші – лісівники розводять штучним способом.
Скажімо, у ДП «Попільнянське лісове господарство» ще у 2008 році було створено 50 гектарів культур горіха чорного. ". Горіх добре прижився на новому місці, став швидко рости і набирати масу.
Чорний горіх - інтродукований вид,  росте переважно у Північній Америці. Приблизно півстоліття тому його було завезено на Україну. 
Лісничий Попільнянського лісгоспу Сергій Степанчук стверджує, що кожен рік чорний горіх «набирає» висоту більше метра. Такі швидкі прирости деревини дають зараз зовсім небагато порід; той же дуб, наприклад, росте удвічі повільніше. Тому лісівники у перспективі садіння чорного горіха планують розширити.
«Ця лісова культура була завезена у попільнянські угіддя із Тростянецького держлісгоспу (Сумська область), — розповідає Сергій Степанчук. — Пам’ятаю, як ми привезли насіння і відразу висадили його в грунт. Горіх швидко «прийнявся», хоча ми на початку сумнівалися, що йому підійде поліська земля. Тепер загальна площа нових насаджень горіха чорного у Попільнянському держлісгоспі становить 50 гектарів. А до цього я їздив в інші регіони, зокрема, у Черкаську і Вінницьку області, де культивують цю рідкісну рослину, знайомився із деталями, вивчав досвід колег. Там вже є насадження горіха, яким по 50 і більше років. Дерева вражають кремезністю і красою. Отож це й стало передумовою створення подібних насаджень у нас».
Відомо, що деревина із горіха чорного нічим не поступається дубовій і за якістю, і за вартістю. Меблі та сувенірні вироби із неї — міцні й довговічні, у європейських споживачів на них давно існує підвищений попит. Тим більше, що чорний горіх віку стиглості досягає приблизно у 50-60 років, а дуб — у 100-120.
Чорний горіх на околиці Попільні вже заплодоносив, що дасть змогу зібрати власне насіння цієї унікальної лісової культури і поширити її на Поліссі вже у найближчій перспективі. Близько 10 гектарів  цієї культури вже переведено у вкриту лісом площу, тобто попільнянські лісівники нині мають  у господарстві справжній горіховий ліс.