< Попередня новина


Щорічно лісгоспи Житомирщини збирають з лісових пасік від 2 до 3 тонн меду

Одним із найдавніших промислів на Поліссі було бджільництво. А справжній лісовий мед з унікальними смаковими та цілющими властивостями – це природній скарб, не використовувати який було би просто нерозумно. Не дарма його вважають елітним сортом серед продуктів бджільництв. Досліджено, що лісовий мед містить найменше цукрів, але підвищену кількість перги, прополісу та маточного молочка — компонентів, які роблять його природними ліками від болю та запалення.
Майже півтисячі бджолиних сімей мають у своїх пасіках державні лісогосподарські підприємства Житомирського обласного управління лісового господарства.
В Бердичівському лісгоспі пасіки  мають три лісництва.  В одному з них у цьому році облаштували ще й бджолину амбулаторію - апі-хатинку.  А в Коростишівському лісництві вже 10 років пасічникує жінка. Алла Чермак нині опікується 30 бджолиними сімями. Каже, що робота непроста, але – до душі… І що боятися бджіл не варто, їх треба любити…
«Якщо мова заходить про лісові пасіки – то про прибутки можна говорити лише умовно, - коментує начальник управління Віктор Сахнюк. – Головне, що нами тут рухає – це те, що розвиваємо традиційний промисел поліщуків, продукуємо екологічно чистий цілющий продукт. До того ж  побічне користування є невідємною частиною ведення лісового господарства.»

Зауважимо, що здійснення побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів сприяє збільшенню надходжень і до місцевих бюджетів. Так, в минулому році за побічне користування на територіях лісгоспів Житомирського ОУЛМГ до місцевих бюджетів надійшло 2,7 млн. гривень.