< Попередня новина


Сезон чорниць: як не зашкодити лісу

Сезон збирання чорниць чекають практично всі жителі залісненої частини Полісся. Це можливість зробити запаси смачної і дуже корисної ягоди для себе та заробити, здаючи її заготівельникам.
Для лісової ж охорони – це особливо напружений період і вимагає подвійної, а то й потрійної уваги. Адже щодня у ліси Житомирщини відправляється сила людей, на жаль, не всі дотримуються правил поведінки в лісі. Враховуючи той факт, що нині в лісах області переважно утримується надзвичайна пожежна небезпека – лісівники особливо пильнують місця масового перебування збирачів ягід.
Тож рейдові бригади державних лісогосподарських підприємств Житомирського обласного управління лісового  та мисливського господарства, котрі постійно патрулюють лісові масиви, тепер  зупиняються ще й біля збирачів та заготівельників чорниці та розяснюють їм, яких правил необхідно дотримуватися, щоб не допустити пожеж.
Крім того, обовязковим є нагадування, що до чорничників потрібно ставитись по-господарськи, так, щоб у наступні роки на цих місцях теж можна було збирати ягоди.
Адже нерідко після збирачів ягід залишаються жахливі картини: обчухрані, без листочків, або й навіть вирвані з коренем стебла кущів чорниці - тут збирали ручними гребінками, а то й нововинайденими, так званими, лопатами-гребінками з довгими ручками. Після такого «збирання» годі чекати врожаю в наступні роки.
Трапляється, що збирачі залишають ще й купи пластикового сміття після перекусів.
Відтак лісівники області звертаються до усіх, хто з будь-яких причин перебуває у лісах, з проханням бути обачними і обережними та беззастережно дотримуватися правил поведінки в лісах та лісового законодавства. Памятайте, що за його порушення передбачена відповідальність.
Пресслужба Житомирського ОУЛМГ