< Попередня новина


Прем'єр-міністр Олексій Гончарук проінспектував впровадження електронного обліку деревини на Чернігівщині

Олексій Гончарук в рамках робочої поїздки на Чернігівщину закликав Голову Держлісагентства Андрія Заблоцького відсторонити від виконання обов'язків керівника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Зінченка через значні порушення в державних лісгоспах Чернігівщини.
Торік обсяг незаконних рубок у регіоні заподіяв шкоди державі на 2,3 млн грн. При цьому, лісопорушниками відшкодовано лише 27,3 тис. грн, тобто менше ніж 0,1%. До того ж, у низці лісгоспів Чернігівщини за 2019-й рік спостерігається незадовільний фінансовий стан та падіння реалізації продукції.
«Наскільки мені відомо, до цього пан Зінченко очолював Харківське облуправління. Зараз ми там теж виявляємо великі правопорушення. Тільки за 2019-й рік виявлено незаконних рубок на понад 350 млн гривень. Але попри це, у червні минулого року попереднє керівництво Держлісагентства, незадовго до приїзду Президента Зеленського до Харкова, вирішило чомусь перевести Олександра Зінченка до Чернігова», — сказав Олексій Гончарук.
Він додав, що поза законом ніхто працювати не буде: «Уряд послідовно знищує корупційні схеми та зловживання в лісовій галузі України та розпочинає боротьбу з нелегальними лісопильнями. Тільки минулого року через «чорні ринки» бюджет недоотримав 803 млн грн. Це неприпустима історія». 
Тож під час наради щодо протидії незаконній природно-ресурсній господарській діяльності Олексій Гончарук доручив:
— керівникам ОДА — вжити дієвих заходів щодо запровадження електронного обліку деревини всіма лісокористувачами;
— керівництву Держлісагентства — сформувати мапу місць легального перероблення деревини, з можливістю надання громадськістю повідомлень про незаконні лісопильні;
— МВС — з 1 березня 2020 року забезпечити проведення контрольних заходів під час транспортування лісоматеріалів необроблених автомобільним транспортом.
Прем'єр-міністр наголосив, що зі свого боку Уряд уже запровадив низку заходів з контролю та легалізації діяльності у лісовому господарстві.
Зокрема, робота усіх лісокористувачів тепер буде відкритою та прозорою — вони будуть працювати виключно у системі Електронного обліку деревини. 
Перевірити легальність деревини за номером бирки, номером автомобіля та товарно-транспортною накладною можна на електронному сервісі open.ukrforest.com.
Так само через смартфон можна перевірити і законність рубок у лісі. Держлісагентство запровадило пілотний проект «Ліс у смартфоні» з онлайн-мапою лісів, яка доступна для усіх українців lk.ukrforest.com. Олексій Гончарук на власні очі проінспектував процес роботи «Лісу у смартфоні».
«Це пілотний проект, який запроваджує Держлісагентство. Тепер кожна людина може на власні очі переглянути онлайн-мапу рубок, перевірити на мапі законність здійснення рубок або ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини. Завдяки «Лісу у смартфоні» будь-хто небайдужий зможе повідомити правоохоронні органи про нелегальні рубки», — сказав Олексій Гончарук.
Проект на сьогодні вже покриває більшу частину лісгоспів з 18 областей. Однак на сьогодні ще є підприємства, в тому числі й чернігівські, які не вносять дані до системи електронного обліку, хоча биркування покриває 95% підприємств.
Він закликав комунальні лісгоспи активізувати роботу з надання інформації для наповнення даними проекту «Ліс у смартфоні», що запроваджений Держлісагентством.
Крім того, з початку лютого Уряд запровадив пілотний проект з продажу всієї деревини на електронних аукціонах. Проте, як зазначив Олексій Гончарук, комунальні лісгоспи не проявляють зацікавленості у цьому процесі.
«Немає активності по комунальних лісгоспах щодо виставлення деревини на е-майданчику Прозорро.Продажі та інших електронних майданчиках. Підприємства Чернігівоблагролісу не виставили жодного кубометру деревини!» — сказав він. Голова Уряду закликав підприємства активніше приєднатися до цього процесу.
Урядовий портал