< Попередня новина


Початок року вселяє кращу надію

Минулий рік майже за всіма економічними показниками для більшості лісопідприємств області був складним. Вперше за останніх 5 років лісівники стикнулись із проблемою збуту: коли внутрішній ринок став «перенасиченим» деревиною, а зовнішній (завдяки мораторію на вивіз лісу-кругляка) зайняли інші постачальники, переважно із Росії і Білорусії.
У складних умовах довелося долати кризу й працівникам Коростенського держлісомисгоспу.
-- Лише на фініші року, як кажуть, побачили «світло в кінці тунелю», -- стверджує заступник директора ДП «Коростенське лісомисливське господарство» Іван Захарчук. -- Вдалося виплатити всі податки і заробітну плату, яка в середньому становить 10,5 тисячі гривень на місяць. Ціною важких зусиль і нових підходів вдалося стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в лісгоспі.
-- З’явилися нові впровадження та світлі ідеї? -- цікавлюся в Івана Вікторовича.
-- Так, будемо розвивати і вдосконалювати власну деревообробку. А для цього треба модернізувати і наростити переробну базу, закупити більш нові станки і сучасне обладнання. У нас потужно працює Ушомирський  лісопереробний комплекс, який потребує постійної модернізації в умовах жорсткого ринку. Зокрема, ми там встановили сучасну деревообробну лінію «Вальтер», де задіяно 11 нових робочих місць. Вони щомісячно виробляють 400 кубометрів пелетної заготовки та переробляють сухостійну деревину.
Встановили ми також новий дровокол і дві стрічкові пилорами. Таким чином, ми значно розширили не лише потужності, але й асортимент переробленої продукції.
-- Що саме ви зараз виготовляєте?
-- Переважно пелетні заготовки і пиломатеріали, які ми експортуємо в деякі країни Європи. У 2020 році у нас було заплановано переробити 5 тисяч кубометрів деревини і цю цифру ми подолали. Весь цей обсяг переробленої продукції було експортовано без будь-яких залишків.
-- Але ж ви не всю заготовлену деревину переробляєте?
-- Так, дороговартісні асортименти круглої деревини продаємо на аукціонах, їх «забирає» внутрішній ринок. А на переробку йде здебільшого низькосортна та сухостійна деревина. На жаль, всихання дерев майже не скорочується або скорочується дуже повільно, в залежності від кліматичних умов, а точніше -- сьогоднішніх погодних аномалій.
-- А в які країни експортуєте?
-- Як тільки встановили сучасну лінію німецького виробництва «Вальтер», то основним покупцем нашої деревини стала Німеччина. А пиломатеріали закуповують переважно китайські партнери.
-- До речі, торік багато лісгоспів не могли реалізувати заготовлені дрова. Для вас мабуть новий дровокол вирішив цю проблему?
-- Так, нам вдалося реалізувати всю заготовлену торік деревину і навіть дрова, а залишки на складах були мінімальними.
-- Нинішній рік мабуть буде стабільнішим, які у вас очікування?
-- Початок цього року як кажуть вселяє гарну надію. У січню-лютому ситуацію на ринку трохи стабілізувалася, попит на деревину зріс, все, що ми виставляємо на аукціони, викупляється.
-- А якщо проаналізувати і порівняти все це у цифрах?
-- Наприклад, у січні цього року ми реалізували продукції на півмільйона гривень більше, ніж у січні торік. Це вдалий початок роботи, враховуючи той факт, що січень завжди був важким через постійні свята, а тепер вже й локдаун. На даний час в лісгоспі працює 127 чоловік, а в пожежонебезпечний період чисельність працюючих зростає. . Вони отримують регулярні щомісячні виплати заробітної плати, включаючи матеріальну допомогу і соціальний пакет. А за 12 місяців минулого року Коростенський держлісомисгосп сплатив майже 30 мільйонів податків і зборів. Це також відчутний внесок в державну скарбницю нашого державного підприємства, -- завершує розмову Іван Захарчук.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
Газета "Житомирщина"