< Попередня новина


ОВРУЦЬКИЙ ЛІСГОСП ВІДЗНАЧИВ ЮВІЛЕЙ


Якщо заглянути в минуле, то Овруцький мехлісгосп, як він тоді називався, мав площу 68,3 тис..га і складався з 10 лісництв . Об’єм рубок головного користування становив 35,5 тис.м. куб.. Рубки ж догляду проводились на 2971 га , де заготовлялось 14,6 тис.м. куб. деревини. Штат адмінапарату тоді складався із 17 чоловік, а із техніки було всього 8 тракторів і стільки ж автомобілів.
В різні роки очолювали підприємство очолювали Пархомчук Митрофан Михайлович, який керував лісівниками з 1936 по 1953 роки.
Наступним директором став ентузіаст лісової справи і здібний організатор Хмелюк Іван Петрович, який очолював підприємство з 1953 по 1973 рік. Саме при ньому лісгоспзаг вже завжди вважався зразковим в питаннях ведення лісового господарства, лісовідновлення, охорони і захисту лісу та промислового виробництва, тут народжувались і поширювались на всю область і за її межі передові методи господарювання.
Відтак вже в ті далекі роки Овруцький лісгоспзаг став школою передового досвіду, за часи діяльності І.П. Хмелюка було збудовано та введено в експлуатацію в Бережестський і Виступовицький нижні склади, гараж автотранспортного цеху, першу контору та робітничу їдальню .
В 1973-1979 роках лісгоспом керував Гуменюк Аполлінарій Іванович, який започаткував будовництво житлових будинків в селі Бережесть для працівників лісгоспу.
Деякий час лісгосп очолював Миленький Федір Васильович , а в 1981 році директором було призначено Сабадаша Василя Олександровича, який очолював підприємство до 1986 року. Саме при його діяльності збудовано нинішню контору лісгоспу та контору Піщаницького лісництва.
Свій добрий слід залишив в історії лісгоспу і директор Мулек Василь Іванович, а потім 22 роки незмінним директором Овруцького держлісгоспу був Гусаревич Михайло Васильович. За цей період підприємство досягло найвищих економічних, соціальних і виробничих показників, було збудовано Гладковицький цех переробки деревини та Овруцький нижній склад, контори Ігнатпільського та Овруцького лісництв, дитячий садок в селі Бережесть і магазин в селі Дубовий Гай, пожежну станцію на території нинішнього АТЦ тощо.
За директорства М.В. Гусаревича і в зв'язку з радіаційним забрудненням лісового фонду, значна частина нашого лісгоспу в 1993 році відійшла до Овруцько -Народицького спецлісгоспу.
З 2009 по 2011 року призначено Соляра Володимира Володимирович , який очолював підприємство на протязі 2 років. При його діяльності збудовано контору Прилуцького лісництва, проведено капітальний ремонт лісової пожежної станції.
В 2011 році колектив лісгоспу, який займає 41,5 тис.га., в т.ч. вкриті лісом - 36,1 тис.га., очолив Гулько Сергіій Дмитрович.
- Та всі ці роки незмінним завданням працівників лісу є забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів, - продовжував свій виступ директор. – Адже Державне підприємство «Овруцьке лісове господарство» - це сучасне багатопрофільне підприємство.
До його складу, приміром, входить 6 лісництв, 2 нижні механізовані склади, автотранспортний цех з ремонтно - механічними майстернями. Тут нараховується до 100 одиниць лісогосподарської техніки, а також ремонтно-механічні майстерні та деякі інші виробничі підрозділи. При цьому технічна база нашого підприємства постійно розширюється та оновлюється. За 2015 рік та І-е півріччя 2016 року, зокрема, на це використано 1 млн. 985 тис. грн. (придбано 3 трактори «Беларус» , автонавантажувач, деревообробний верстат).
Обсяг же лісозаготівель становить нині 130 тис.м. куб. ліквідної деревини. Лісогосподарські рубки проводяться на 900 га із загальним запасом деревини 49,5 тис.м. куб., в т.ч. рубки догляду в молодняках -206 га.
Щорічно в лісгоспі проводиться лісовідновлення на площі до 400 га. Для цього у лісових розсадниках і теплицях вирощується близько 2,5 млн. сіянців різних деревних порід. Окрім того, в цьому році в парниках закладено для вирощування 9 тис. черенків таких декоративних порід як туя, самшит, ялівець, які будуть використані для потреб озелення садиб і населених пунктів.
Лісгосп має також об'єкти природно - заповідного фонду загальною площею 2094 га - гідрологічні та загально - зоологічні заказники місцевого значення, пам'ятник садово - паркового мистецтва -дендрологічний парк «Гладковйцький», заснований у 1957 році . Тут зростають понад півсотні видів деревно - чагарникових порід , половина з них - з інших ботанічно - географічних зон. Метою дендрологічного парку є охорона та збереження сукупності екзотів різних зон України.
Значна увага на підприємстві приділяється будівництву лісогосподарських доріг. За кілька останніх років дорожньо - будівельна бригада підприємства збільшила їх на 22,7 км. Це сприяє активізації лісозаготівлі та лісовідновлення, продовжує службу лісовозів та іншої техніки.
Усе це сприяє високопродуктивній роботі колективу лісгоспу. Так, за І-е півріччі 2016 року реалізовано лісопродукції на 53 млн. 690 грн, що на 112,8% більше, ніж за відповідний період минулого року. З них лісопродукції переробки - на 5 млн.646 тис.грн. Чистий прибуток за цей перід склав 2,607 млн. грн.
Відтак, на підприємстві своєчасно сплачуються податки та інші платежі (тільки за 6 місяців 2016 року перераховано до державного бюджету 8406 тис.грн. до місцевого бюджету - 5901 тис.грн. єдиний соціальний внесок становив 4221 тис.грн.).
Сьогодні на підприємстві трудиться 413 осіб, з яких 145 – мають вищу та середню- спеціальну освіту, в колективі на сьогодні працює до 20% жінок, а середній вік колективу лісгоспу - 40 років .
І всі вони своєчасно отримують заробітну плату, яка за перше півріччя становила майже 7 тис. гривень, що на 2631 грн. більше ніж у відповідному періоді минулого року, премії та винагороду за вислугу років,
- Не вдаючись надалі до конкретних виробничо - економічних показників, - наголосив насамкінець директор лісгоспу, - можна сказати , що вони досить високі. Та й загалом лісгосп працює злагоджено, динамічно, рентабельно та ефективно, прагне зберегти та примножити зелене багатство нашого району і держави в цілому. І в цьому є заслуга кожного виробничого підрозділу , кожного працівника. Люди - це справді золотий фонд лісгоспу. Про кожного працівника можна сказати багато хороших слів, кращих працівників буде відзначено на сьогоднішньому урочистому святі. Адже це колектив професіоналів, закоханих в свою справу людей - справу збереження та відновлення лісового скарбу країни. І сьогодні, звичайно багатьох з них ми відзначимо за сумлінну роботу.
Привітати колектив ДП «Овруцький лісгосп» з нагоди 80-річчя сюди того дня прибули також народний депутат України Юрій Арешонков, начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Андрій Курінський, голова райдержадміністрації Юрій Дивинський та Овруцький міський голова Іван Коруд, депутат обласної ради Сергій Ковердун і колеги-директори лісгоспів району Олександр Павлушенко, Олександр Шевчук і Юрій Макарчук, колишній директор ДП Володимир Соляр, Кирданівський сільський голова Світлана Корчемна, чимало інших поважних гостей.
Усі вони також вручали подарунки і подяки не лише окремим працівникам лісгоспу, а і всьому колективу.
Святкового настрою всім додавала і концертна програма, підготовлена самодіяльними митцями і працівниками культури.
Іван ДУБНИЦЬКИЙ, редактор газети «Овруцький голос»
На знімках: під час святкування у ДП «Овруцький лісгосп» з нагоди 80-річчя.