< Попередня новина


Овруцькі лісівники планують розширювати еколого-просвітницький центр

Любити природу ізольовано від неї реально неможливо. Лише безпосередній контакт із миловидною красою довкілля, дотик до справжньої природної досконалості дарує приємні відчуття і задоволення від перебування на лоні зеленого царства.
У 2005 році у керівництва Овруцького держлісгоспу виникла здорова  ідея – створити власний еколого-просвітницький центр. Тоді ж лісівникам місцевий житель передав дике порося, що відбилося від стада, згодом ще одне закупили. Пару відразу помістили у простору вольєру, яку   збудували неподалік контори лісгоспу.  Для цього було виділено земельну ділянку площею 3,1 гектари, яку поділили на 3 сектори. Одну частину відвели для оглядового майданчика, адже відвідувачів більшало з кожним днем, і дві частини, відповідно,  для оленів та диких кабанів.
Оленя плямистого, наприклад, овруцькі лісівники закупили у Баранівському держлісмисгоспі, де вольєра для диких тварин діє давно. Щоправда, зараз диких свиней із вольєри тимчасово видалили, у зв’язку із спалахом африканської чуми.
– Дикі олені до нашої присутності  звикали дуже довго, – пояснює директор ДП «Овруцьке лісове господарство» Сергій Гулько, – і навіть зараз вони досить насторожено реагують на появу людей у камуфляжно-лісовій формі, яких бачать мало не щодня, не кажучи вже про звичайних відвідувачів. Ми організували їм тут комфортне перебування і повсякденний догляд, – зазначає Сергій Дмитрович.
Загальна чисельність оленів щороку збільшується, адже щороку самиці приносять приплід. У свою чергу оленята, що народилися у вольєрі, вже не такі лякливі, як їх старші родичі, окремі з них навіть «позують» перед фото- і відеокамерами, збираючи десятки зацікавлених відвідувачів. Тому, тут часто бувають гості. Під час канікул сюди на екскурсії  приїздять учні із довколишніх шкіл, іноді такі групи сягають 50 і 100 чоловік. Поруч у торговому комплексі «Лісовичок» вони можуть розміститись, попити чаю і відпочити серед живої природи.
У найближчих планах лісівників – вдосконалити діяльність еколого-просвітницького центру, зокрема, розширити територію вольєри та збільшити кількість видів диких тварин, які можуть поруч співіснувати.