< Попередня новина


Оперативна інформація та трохи лісового лікбезу

Лісова охорона Олевського лісгоспу знову повідомила про крадіжку. Цього разу правопорушником виявся харків'янин, який тимчасово мешкає в Олевську. 
І, начебто, крадіжка невелика - чоловік встигнув зрізати і розкряжувати одного дуба, проте сумарно за минулий рік державі у такий спосіб нанесено збитків на 10 мільйонів гривень. 
Як вказувалося раніше, лісова охорона потерпає від засилля чорних лісорубів, які не лишень наносять збитки, а й відверто погрожують лісовій охороні. 
Нагадаємо, за 2017 рік зафіксовано 11 нападів на бійців рейдової бригади. Найзухваліші випадки трапилися у Городниці та Білокоровичах.
Обласне управління лісомисливського господарства неодноразово наголошує на тому, що державні лісгоспи дотримуються принципу адекватного лісокористування, котрий базується на балансі вирубки і відновлення лісу. До прикладу, минулоріч суцільними рубками було охоплено 6 100 гектарів. 
Відновлення лісів, тобто посадка нового, молодого лісу відбувається на аналогічних площах.
 
Місця, де відбуваються рубки, виділяються спеціальними стовпчиками із відповідними надписами: СРС - суцільна рубка санітарна, означає, що дана ділянка вирубується повністю, а навесні тут же закладається новий ліс.
СРВ - санітарна вибіркова рубка, означає, що у лісі на цій ділянці "забираються" одиничні хворі дерева. 
 
Ще є, так звані, рубки головного користування. І тут мова йде про заготівлю стиглої деревини. Ліс, який визрів, сосна -  81 рік, дуб -100-110,  - заготовлюється, на його місці також висаджується новий ліс. 
 
Найбільшу шкоду лісові заподіює короїд і ....чорні лісоруби! Найпоширеніша думка - "візьму одне дерево - великої шкоди не заподію". 
Для злочинних груп агрументів не потрібно, вони зухвало заявляють у вічі лісівникам: "Рубали і рубатимемо, поки Києва видно не буде!"
До речі, на території області працює понад 700 приватних пилорам.
 
Найчастіша пропозиція від лісівників - громадське сумління врятує ліс від грабунків і знищення. "Застарілий" скепсис у населення, "віз" не зрушить. Адже після бурштину, злочинці взялися за найцінніше у лісі - за сам ліс.
 
P.S. Лісова охорона має статус правоохоронних органів. Хоч була знезброєна у 2014 та не має прав перевірити походження деревини на приватних лісопильнях.