< Попередня новина


Обережно, вовки!

У Черняхівському районі в урочищі Вільська дача з’явилися  вовки. Дана місцина мало заліснена, відтак вовки тут – рідкість. Вочевидь, голодні часи далися взнаки і вовки почали мігрувати на південь. 
Пара сіромах настільки близько підходила до сіл навіть і Житомирського району, що їх на «власні очі» бачили звичайні перехожі. Поблизу Оліївки, Кам’янки, Піщанки вовки «прогулювалися», шукаючи здобич. Враховуючи численні напади на домашніх та свійських тварин, єгерська служба та районні мисливствознавці вирішили влаштувати облаву на вовків. 
Однак, цього разу сірі хижаки «виграли» бій, їм вдалося втекти, на згадку про себе сіромахи лишили фірмовий підпис - доволі крупні сліди.
Єгері та мисливці Житомирщини попереджають всіх, хто любить гуляти зимовим лісом із собаками, не залишати «братів менших» без нагляду, бо саме собак вовки вважають за «делікатес». Як правило, вовки – відлюдники, проте суворі температурні режими беруть своє…. За день тварина має вполювати стільки здобичі, щоби з’їсти не менш ніж 2 кілограми м’яса. За рік, кажуть фахівці, вовк може спожити до однієї тони дичини. На часі у лісах «складний» сезон для парнокопитних – самки ходять вагітні і є надлегкою здобиччю для хижака.  
Нагадаємо, що у селі Обиходи Коростенського району, хижаки масово нападали на домашніх улюбленців. Мисливці помітили у тамтешніх лісах п’ятеро вовків, одного вдалося добути. 
 Уцілому, у лісах Житомирщини «мешкає» понад 200 дорослих особин, як правило, вони знаходяться на півночі області, де ліси більш густі.
Сезон полювання на вовка відкритий до кінця лютого. 
22 цікавих факти про вовків:
1. Вага та розміри різних видів вовків відрізняються один від одного. Чим далі вовк мешкає від екватора, тим він більший. Вага звіра з регіонів крайньої півночі може становити 100 кілограмів, тоді коли тропічний вовк — не більш середньої собаки. 
2. Чорні вовки Північної Америки, згідно з дослідженнями вчених, є нащадками собак. Вони — гібриди, а не чистий вид вовків, як багато хто вважає. 
3. Більшість випадків нападу вовків на людину — результат такого захворювання, як сказ. Його звірі можуть підхопити від інфікованих лисиць і єнотів. 
4. У США дуже маленький відсоток нападу вовків на людину, порівняно зі статистичними даними Європи і деяких країн Азії. 
5. 1/4 частина всіх, хто живе в Північній Америці койотів — гібриди вовків. Вони відрізняються від своїх родичів не тільки більшими розмірами, а й хитрістю, підвищеною агресивністю і відсутністю страху перед людиною.... 
6. Вовки сприймають собак як свою здобич. І це — незважаючи на спорідненість видів. 
7. При хороших погодних умовах вовки можуть чути звуки в лісі на відстані 9 кілометрів, а на відкритій місцевості — 16 кілометрів. 
8. Перед битвами вікінги вживали вовчу кров, а на полі бою надягали шкуру хижака. Про це свідчать численні історичні знахідки. 
9. 20 тисяч років — такий вік найдавніших наскальних малюнків із зображеннями вовків. 
10. Вовки здатні відчути запах на відстані півтора кілометра. До речі, у цих звірів є здатність розрізняти 200 мільйонів запахів, у людини — всього 5 мільйонів. Тому вовки — відмінні мисливці.
11. Всі щенята вовків при народженні мають блакитний відтінок очей. Лише до 8-го місяця він стає жовтим. 
12. 65 днів — стільки триває вагітність вовчиці. 
13. Тиск вовчої пащі становить 300 кілограмів на один квадратний сантиметр. У великих собак цей показник у два рази менше. 
14. Один голодний вовк за раз може з’їсти 10 кілограмів м’яса. 
15. Цікаві факти про вовків стосуються також способів їх співжиття. Ці звірі, як усім відомо, живуть і полюють зграями. Одна така сім’я, як правило, становить кілька десятків особин. Але можуть бути і зграї з двох-трьох вовків. 
16. Вовки можуть плавати. У цьому їм допомагають невеликі перетинки між пальцями.
17. Ірландія XVII століття називалася «Вовча земля». У ті часи на території Ірландії було дуже багато вовчих зграй, а полювання на цих хижаків було найпопулярнішою роботою. 
18. Цілий день вовки бігають риссю зі швидкість до 8 кілометрів на годину. Під час небезпеки швидкість їх пересування може складати і 60 кілометрів на годину, а при полюванні, як правило, 30. 
19. В очах вовків є спеціальний світловідбиваючий шар, який створює похмуре світіння вночі і допомагає полювати в темряві. 
20. У стародавні часи частини тіла і органи вовків використовувалися як ліки. Так, ацтеки застосовували печінку хижаків від меланхолії, а європейці — для полегшення родового болю. 
21. На відміну від багатьох інших звірів, вовкам властива величезна кількість мімічних виразів. Вони використовують їх для спілкування в зграї. 
22. Численні спроби дресури вовків свідчать про те, що ці хижаки більше реагують не на звукові команди, як собаки, а на рухи тіла і махи руками.