< Попередня новина


Новорічних красунь вистачить усім

Традиційно напередодні Новорічно-Різдвяних свят лісівники готують до продажу зелені новорічні красуні. У житомирських лісах «дозрів» вагомий передноворічний врожай.
Ми побували в Житомирському держлісгоспі і, зокрема, в Березівському лісництві, де місцеві лісівники випестили цілу плантацію молодих хвойних насаджень.
-- Тепер більше працюємо під конкретні замовлення, -- пояснює старший майстер Березівського лісництва Павло Макарчук. -- Потенційний покупець може приїхати до нас у лісництво та вибрати ялинку безпосередньо на плантації, в розсаднику. За його бажанням молоде дерево можна викопати з грунтом і покласти у горщик або відерце, щоб після Новорічних свят пересадити на подвір’ї чи в садку.
А помічник лісничого Олександр Осіпчук зазначив, що Березівське лісництво щороку збільшує площі новорічних красунь. Частину із них відразу вирощують у горщиках для зручності, адже їх можна використовувати не один раз. Тепер загальна площа таких молодих дерев у лісництві сягає одного гектара.
Приміський Житомирський держлісгосп у цей час традиційно відчуває значне «ялинкове навантаження».
-- Ми поступово збільшуємо ділянки, де ростуть молоді ялини і сосни, -- стверджує головний лісничий ДП «Житомирське лісове господарство» Сергій Дубницький. -- Тепер у кожному лісництві держлісгоспу «задіяно» не менше гектара під вирощування таких дерев. Зокрема, у Березівському лісництві ще у 2014 році було створено дві таких плантації -- по 0,5 гектара кожна. За 6 років деревця там виросли і зміцніли, вони вже придатні для реалізації. Після того, як всі ялини з цієї ділянки будуть реалізовані, її ми засадимо ялинами знову, відповідно підготувавши грунт, -- запевнив Сергій Миколайович.
До речі, кожне зелене деревце для реалізації буде «зачіповане», отримає спеціальну бірку з усією інформацією, а знизу, біля місця зрізу, буде спеціальне тавро стояти. Таким чином лісівники проводять легальний продаж продукції. Нечіповані й нетавровані ялини та сосни будуть вважатися нелегально добутими.
Варто також нагадати, що за незаконно вирубані деревця передбачена сувора адміністративна відповідальність. Зокрема, за самоправні рубки дерев передбачено накладання штрафу в розмірі 510 гривень та компенсація нанесених збитків розміром від однієї до трьох тисяч гривень.
Так що зелену красуню вигідніше легально купити.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
Фото автора.