< Попередня новина


Необхідно активізувати роботи з оформлення речових прав на землі, - Володимир Бондар

Необхідно активізувати роботи з оформлення речових прав на землі, що надані в постійне користування лісогосподарським підприємствам. На цьому наголосив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час колегії Держлісагентства про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств лісогосподарської галузі за 2017 рік.
Одним із питань засідання колегії було обговорення стану ведення лісового господарства.
«Правовстановлюючі документи на землю (речові права на земельні ділянки) оформлені на 3,6 млн га, що становить 47%. Окрім того, на земельні ділянки загальною площею 1,5 млн га (20%) укладено договори на виготовлення документів», - повідомив Володимир Бондар.
Він зазначив, що загалом великі обсяги робіт з виготовлення документів виконані в УкрНДІЛГА, Чернігівському, Житомирському, Хмельницькому, Рівненському, Вінницькому облуправліннях лісового та мисливського господарства.
«За 2017 рік правовстановлюючі документи виготовлені на площу 134 тис. га. Найбільше виготовили документів Рівненське, Волинське і Вінницьке облуправління. Однак, хочу звернути увагу начальників всіх інших обласних управлінь на неналежну роботу в цьому питанні. Оформлення правовстановлюючих документів на землі є дуже важливим. Ви та директори лісгоспів мають віднестися до цього з повною відповідальністю. Розумію, що інколи виникають певні питання з органами місцевого самоврядування, однак це ваше завдання вирішувати ці питання», - підкреслив заступник Голови Держлісагентства.
Володимир Бондар також зазначив, що минулий рік, як і два попередніх, був надто складним внаслідок критичної ситуації з бюджетним фінансуванням. Це не дозволило низці лісгоспів південних та східних областей у повному обсязі виконати заходи, пов’язані з розширеним відтворення лісів та їх охорони.
«Одним з основних завдань Держлісагентства є лісовідновлення та лісорозведення. У минулому році облуправління лісового та мисливського господарства забезпечили виконання завдань з відтворення лісів на площі 53,2 тис. га та відновили ліси на минулорічних зрубах. Висівання і садіння лісу на землях лісогосподарського призначення виконано на площі 34,7 тис. гектарів, що становить 110% до річного завдання. Завдання зі створення нових лісів виконано на 95% (1,7 тис. га), що пов’язано, як я вже зазначив, з неможливістю його виконання на Півдні та Сході України. Окрім того, до лісовідновлення зараховано 18,5 тис. га природного поновлення, що становить 100% до річного завдання», - повідомив заступник Голови відомства.
Також лісівники обговорили питання роботи лісогосподарських підприємств у зв’язку з дією Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Володимир Бондар повідомив, що наразі розпочата співпраця з Мінприроди щодо напрацювання алгоритму дій.