< Попередня новина


На Житомирщині створили новий заказник

На території Новоград-Волинського держлісгоспу створили новий  ландшафтний заказник місцевого значення  «Урочище біля трьох дубів». Крім того, заказнику «Пилипівка» в Житомирському дежлісгоспі значно розширили межі.
Такі рішення ухвалили вчора депутати Житомирської обласної ради.
Заказник «Урочище біля трьох дубів» площею 10,8 га розташований у Пищівському лісництві. 
«Територія заказника представляє собою відкриту заболочену заплаву р. Кропивня – правої притоки р. Корчик, - розяснює головний лісничий держлісгоспу Георгій Юзвінський. -  Приблизно половину площі відкритих боліт у заказнику займають зарості осоки побережної та осоки гостровидної.
Пріоритетом охорони у заказнику є ландшафт відкритої заплави малої річки Кропивня та популяції видів рослин, занесених у Червону книгу України,–пальчатокорінника м'ясо-червоного та малого комонника зігнутого, рідкісні рослинні угруповання глечиків жовтих, занесених у Зелену книгу України.»
Натомість межі заказника «Пилипівка», що у Житомирському лісгоспі, розширили майже  на 38 гектарів й тепер його площа сягає 97,2 га. Лісова рослинність тут представлена типовими для Житомирського Полісся сосновими лісами зелено - моховими, крушиново-чорнично-зеленомоховими, а також рідкісними ценозами, занесеними у Зелену книгу України- сосновими лісами рододендроново-чорничними. Також у заказнику значно поширені березові ліси
 У вологових соснових лісах знайдено плавун колючий, а у багатих сосняках різнотравних - лілію лісову- види, занесені у Червону книгу України. Найбільшу цінність у заказнику має мезоефтрофне болото з щільними куртинами чагарникових верб: верби попелястої, верби вушкатої, верби тритичинкової, які чергуються з трав’яними ділянками, на яких домінують осока струнка, осока гостровидна, осока чорна та ін. Ці болотні та лучно-болотні комплекси характеризуються виключним багатством флори. Саме у даних фітоценозах охоронятимуться види рослин, занесені у Червону книгу України, – пальчатокорінник м'ясо-червоний та пальчатокорінник плямистий. 
Прес-служба Житомирського ОУЛМГ