< Попередня новина


На Житомирщині обговорять можливості збільшення обсягів поступових і вибіркових рубань головного користування

На разі в державних лісогосподарських підприємствах області вивчають питання та  готують пропозиції щодо особливостей застосування та збільшення обсягів поступових і вибіркових систем рубань головного користування , технології,  доцільності проведення таких рубань  на різних ділянках в різних типах лісів, враховуючи нинішні погодно-кліматичні умови та загальних санітарний стан насаджень.
Всі пропозиції будуть винесені на обговорення на засідання технічної наради, яка пройде наприкінці тижня на базі державного підприємства «Ємільчинське лісове господарство» за участю фахівців Держлісагентства України та виробничого обєднання «Укрдержліспроект», науковців Поліського філіалу УкрНДІЛГА та спеціалістів обласного управління лісового та мисливського господарства і лісогосподарських підприємств.
Відомо, що впровадження у лісогосподарську практику вибіркових і поступових систем рубань із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їх стійкості. Крім того,   воно забезпечує безперервне використання лісових ресурсів, що наближає перехід в управлінні лісами та лісокористуванні на засади сталого розвитку.
Нарощування природоохоронного потенціалу лісів та збереження біорізноманіття лісових екосистем є одним із пріоритетів, закріплених у Державній програмі "Ліси України". Серед основних груп заходів для реалізації цієї програми є орієнтація лісоуправління на відновлення деревостанів, максимально близьких за породно-віковим складом і структурою до корінних.
Наближене до природи лісівництво, як система сучасного ведення лісового господарства,  яка передбачає створення стійких продуктивних насаджень, наближених до природного лісу, має проводитися методами та способами, що забезпечують формування лісових насаджень у напрямі максимального наближення до природного функціонування лісових екосистем. Таким методом, зокрема, є і система поступових і вибіркових рубань головного користування.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ