< Попередня новина


На Житомирщині незабаром запрацює перша в області база лісового насінництва

До її обладнання вже приступили в державному підприємстві «Радомишльське лісомисливське господарство».
Перші кроки до цього вже зроблено, - каже директор підприємства Іван Дмитренко. – В цьому році ми придбали та встановили в Білківському лісництві 2 холодильні камери загальним об’ємом майже 20 кубічних метрів. В одній зберігатиметься насіння хвойних, в другій – вже цього року зимуватиме маже 500 кг жолудя. 
Нагадаємо, нині жолудь зберігають  «дідівським» методом: на зиму його закопують у яму, пересипаючи кожен шар піском.
У камерах постійно підтримується температура від 1,5 до 2°С – в таких умовах насіння найкраще зберігається.
Тут же в лісництві облаштують і лабораторію для дослідження насіння на чистоту, схожість та вологість. Ще в планах лісівників – придбання та запущення в роботу новітньої шишкосушарні. Зараз на подвірї лісництва готують для неї відповідне приміщення
Сьогодні  лісогосподарські підприємства області користуються шишкосушарнями, побудованими півстоліття тому. «Така нині є і в нас, - каже Іван Васильович, - Ми звісно, її підтримуємо в належному стані. Але нова дозволить підвищити ефективність робіт із заготівлі насіння хвойних порід. Та й насіння матиме кращу якість, адже оптимальні умови зберігання у ній підтримуватимуться автоматично.»
На придбання холодильних камер лісгосп спрямував  майже 100 тисяч гривень. Проте витрати ці – цілком виправдані, -  вважають у підприємстві, бо це турбота про майбутні ліси.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ