< Попередня новина


На Житомирщині імплементовуватимуть систему лісівництва, яка найбільше відповідає природі лісу

Найперспективнішою з екологічної, економічної та соціальної точки зору вважають систему наближеного до природи лісівництва. Саме вона найбільшою мірою відповідає природі лісу і забезпечує безперервне відновлення і формування стійких природних різновікових лісів, до того ж за безперервного лісового покриву.
Іншими словами, наші ліси будуть стійкіші до хвороб, шкідників, різних стихійних явищ та найповніше виконуватимуть всі свої функції тоді, коли їх породній та віковий склад буде такий, як «бажає» сама природа.
 Серед основних засад наближеного до природи лісівництва – відхід від суцільних систем рубань на ділянках головного користування, натомість запровадження поступових і вибіркових.
Ці методи вже не один рік впроваджуються в Карпатському регіоні нашої держави. Що ж до рівнинних лісів – то нині розроблена комплексна дорожня карта, в якій відображено покроковий сценарій переходу до поступового та  вибіркового способу господарювання.
Проте частина лісогосподарських підприємств Житомирщини на сьогодні вже мають певний досвід у цьому питанні. Поки науковці та  лісівники-практики з настороженістю розглядають запровадження цього методу,  Ємільчинський держлісгосп вибіркове та поступове рубання в головному користуванні практикує вже 15 років. 
Відтак, аби з перших вуст почути про всі «плюси і мінуси»  нововведення, на технічну нараду до цього підприємства наприкінці минулого тижня з'їхалися фахівці виробничого об'єднання «Укрдержліспроект», науковці, спеціалісти Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства та  лісгоспів.
Досвід проведення поступових і вибіркових рубань в рівнинних лісах в Україні майже не вивчений – кажуть спеціалісти «Укрдержліспроекту» і радять до їх проектування підходити виважено та обережно.
Свій досвід, в тому числі і гіркий, мають ємільчинські лісівники і діляться ним з колегами. Спробувати ж вибіркове рубання їх схилили спеціалісти з міжнародної лісової сертифікації. Адже цей метод широко застосовується в європейських країнах і задовольняє і екологів, позаяк не порушується природний баланс в насадженнях, і громадськість, тому що її дуже турбують голі лісові ділянки після суцільних рубань,  і лісівників. 
Останні таким чином вирішують наболілу проблему: як по-господарськи використати змішані насадження, коли вік стиглості осики 41 рік, берези  - 61, а дуба – 121?  Вибіркове вибирання стиглих порід дозволяє не втрачати деревину, яку можна використати, поступово переформувати мішане насадження в цінне дубове,  та не витрачати час і ресурси на створення лісових культур і догляд за ними. І чи не найголовніше – так вдасться уникнути появи в лісі фактично голих після суцільних зрубів ділянок, з чим не хоче миритися місцеве населення. 
Попри усілякі перестороги та упередження, ємільчинці стверджують: пропоновану систему використовувати варто. Бо вона дає гарні результати. І в цьому переконані не лише вони, а і міжнародні  аудитори, які проводять нагляд за діяльністю підприємства в рамках вищезгаданої сертифікації.
Щоправда, аби якісно провести вибіркове рубання необхідно подбати про високваліфіковані кадри – саме такий вальник зможе так виконати лісосічні роботи, аби не завдати шкоди підросту.  І планувати їх варто на зимовий період, коли насадження безлисті і перебувають в сніжному покриві.
«Однак маємо і «гіркий» досвід із запровадженням поступових рубань в соснових лісах, - констатує головний лісничий Ємільчинського лісгоспу Олександр Мельниченко. – Не один раз спостерігали ситуацію, коли, здавалося б, гарний підріст після освоєння ділянки замість вільно і швидко рости – за 2-3 роки чомусь гине. І нам доводиться все ж заліснювати її штучно.»
Впродовж дня учасники заходу оглядали ділянку за ділянкою, уважно вислуховували пояснення, дискутували та робили висновки.
Зрозуміло, що нині, доки немає чітких критеріїв, як проектувати такі роботи, до кожної лісової ділянки потрібно підходити індивідуально. Не буде поступу вперед і без удосконалення нормативно-правової бази ведення лісового господарства. 
Однак, саме сьогодення вимагає змін у функціонуванні лісової галузі, ведення ж господарювання на засадах наближеного до природи лісівництва – крок до розв’язання цілої низки проблем: і економічних, і екологічних, і соціальних.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ