< Попередня новина


Мисливство - від слова мислити

Багато хто не розуміє поняття «мисливство», в якійсь мірі пов’язуючи його з браконьєрством, чи елітною забавою багатіїв. Насправді ж, мисливство – галузь економіки, яка охороняє, відтворює та раціонально використовує мисливських тварин. А браконьєр - людина, яка протизаконно нищить природу, її  мешканців та ресурси. Справжній мисливець – це фахівець, в якого є своя професійна етика і культура поведінки. Для когось – це ще і стан душі!  Взагалі, етимологія цього слова походить від  «мислити», то ж мисливство - це ціла наука, своєрідна філософія.
Так вважає і мисливствознавець Ігор Іванович Шваб, який 33 роки свого життя присвятив галузі лісівництва й мисливства. Саме йому і його колегам завдячуємо тим, що на території мисливського господарства Ігнатпільського лісництва  ДП «Овруцьке ЛГ» флора і фауна перебуває в природній рівновазі.  Добродушний, скромний, турботливий, досвідчений  і уважний до лісових мешканців Ігор Іванович  витрачає на це, як свій робочий, так і позаробочий час. Про свою роботу він розповідає  із захопленням:
- У другому півріччі цього року відбулися  значні поліпшення в організації і реалізації  нашої роботи. Так, за сприяння керівництва Житомирського обласного  управління  лісового та мисливського господарства й  керівництва нашого лісгоспу, було оновлено існуючі  та збудовано нові комплекси для підгодівлі мисливських тварин і птахів майданчики під накриттям, де є і ясла для сіна, снопів, віників;  годівниці й коритця для зерна і зерновідходів;  халабуди-зайчатники з «ласощами» для русаків.  Штучні солонці,  у яких мають велику потребу більшість травоїдних, тому для лосів і козуль  їх влаштовано  у зрубаному на висоті один-півтора метра від землі стовбурі осики або тополі, на вершині якого у розщеплення встановлено  лизунця або брикет солі, а для зайців шматок цього мінералу  кладемо прямо в годівничку. Тут є і  торф’яні купальні,   аби допомогти диким тваринам у боротьбі з кліщами та іншими ектопаразитами,  - зазначає мисливствознавець.
-  Для підтримки у їжі  диких мешканців узимку  вже закуплено 4 тонни зернових, з них – 2 т кукурудзи і 2 т  вівса,  сіна теж частково закуплено, а частину заготовлено власними силами, у тому числі, й віників з кропиви, полину, папороті, дуба, клена,верби, осикових гілок тощо.
Тож, харчів, - за словами Ігоря Івановича, - має вистачити, ще й із запасом, бо ж невідомо, якою буде зима.
- Постійна співпраця  з групами рейдування лісової охорони, патрулювання територій нашими співробітниками  з  підкріпленням працівників поліції,  технічне забезпечення: нові мотоцикли з усім необхідним оснащенням, портативні радіоприлади, потрібні для роботи в лісі; розчищення лісових доріг і квартальних просік – усе це  зменшує випадки браконьєрства. 
- Запроваджені  біотехнічні  заходи, - розповідає  Ігор Іванович,- позитивні не лише для збереження і відтворення  диких тварин, а й сприяють збільшенню їх чисельності: зокрема, поголів’я лосів, з літа,  збільшилося з 8 до 16 голів, а ще у наших угіддях почали з’являтися плямисті олені, поки періодично, але сподіваюсь, що вони стануть постійними мешканцями. Крім того,- зазначає фахівець,- кількість диких тварин регулюють великою мірою й природні умови. Так, за суворої голодної  зими дика свиноматка народжує двоє-троє поросят, а за сприятливих умов – до десяти. 
- Щодо полювання,  то організація цього процесу відбувається тільки в мисливський сезон, лише за наявності ліцензії і відповідних дозвільних документів.
- Наше лісництво – це не лише територія для господарювання, а й затишний куточок  для відпочинку на природі  місцевих  жителів і гостей. Наразі, облаштовано  нове  місце  для  дозвілля в урочищі Вовче Болото: тут і простора альтанка з великим дубовим столом й  лавами, і  місце для барбекю, й інші зручності. 
Тож, чекаємо на гостину всіх, хто шанує природу і любить відпочивати на свіжому повітрі!