< Попередня новина


Любку дволисту та пухирник малий можна зустріти в радомишльських лісах

Рідкісні рослини - під надійною охороною, - запевнює директор підприємства Іван Дмитренко.

Радомишльський лісгосп має на своїй території 7 об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею 1107 гектарів.
  - Всі вони – місцевого значення, розповідає начальник відділу лісового господарства Віктор Масний. – Серед них є 2 ланшафтних та 2 лісових заказники, 1 – ботанічний і 1 гідрологічний та памятка природи  - урочище «Криниченька». Тут охороняються   унікальні рослини, серед яких є і червонокнижні: любка дволиста, гніздівка звичайна, пухирник малий, а також рідкісні угрупування дубових ліщиново-трясучковидноосикових лісів. У ботанічному заказнику  «Берви» оберігаються зарості ковалії та сону великого, а в гідрологічному заказнику із красномовною назвою «Щуче» - низинне сфагново-осокове болото, яке є регулятором рівня грунтових вод прилеглих територій.
На кожен об'єкт природно-заповідного фонду в лісгоспі оформлено спеціальні паспорти, прописані охоронні зобов'язання, вони відмежовані і позначені на місцевості вказівними знаками.
Між тим, у лісгоспі планують збільшувати відсоток заповідності ввірених земель. За словами  Івана Дмитренка, спеціалісти підприємства разом з науковцями вже проводили обстеження територій на предмет присутності рідкісних видів. Тож у близькій песпективі лісівників – створення ще одного об'єкту природно-заповідного фонду.