< Попередня новина


Лісівники Житомирщини зберуть вдвічі більше лісового насіння, ніж в попередні роки

Про це повідомив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк.
«Пріоритетним завданням для лісівників області є реалізація програми Президента «Зелена країна», - наголосив він. -  Аби заліснювати усі відведені під садіння площі і, особливо, постраждалі від минулорічних пожеж ділянки, маємо мати достатньо якісного садивного матеріалу.»
Відтак  в державних лісогосподарських підприємствах Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства планують зібрати цього року понад 236 тонн шишок хвойних порід.
І хоча сосна цьогоріч врожаєм не радує, проте заплановане лісівники виконають, адже мають для цього достатньо обєктів постійної лісонасіннєвої бази.
В Дубовецькому лісництві Коростишівського держлісгоспу з постійної лісонансіннєвої плантації  площею 9 гектарів щорічно заготовляють 3,5-4 тонни якісної шишки.
«Плантацію створили в 1989 році, - розповідають тамтешні лісівники. – Нині тут  2 тисячі щеплених дерев, котрі мають високі генетичні характеристики. Сезон заготівлі триває з січня по березень, поки не розкрилася шишка.»
Цікаво, що в одній шишці сосни дозріває в середньому 20 насінин. З 4 тонн шишок можна  отримати 40 кілограмів насіння. За умови правильного догляду за насінням і сіянцями, цього має вистачити, щоб створити 100 гектарів нового лісу.
Заготовлені шишки відправляють до шишкосушарень. Там їх підсушують, витрушують насіння, обезкрилюють його, очищають тощо. Таких шишкосушарень в підприємствах управління функціонує 16.
«Ми планомірно осучаснюємо усі усі виробничі процеси в лісовому господарстсві – додає Віктор Сахнюк. – Не є винятком і лісонасінницька справа. Нещодавно в Радомишльському лісгоспі запустили роботу нової шишкосушарні, де усі процеси автоматизовані. Тепер на базі Білківського лісництва цього підприємства повноцінно функціонує сучасний лісонасіннєвий копмлекс, котрий складається із шишкосушарні та насіннєсховищ на 2 холодильних камери. Це дозволить нам отримувати насіннєвий матеріал значно вищої якості.
Ми маємо гарний садивний матеріал. Проте, враховуючи зміни клімату,  змінюємо й технології лісовирощування. Пріоритет надаємо саджанцям із закритою кореневою системою. Наразі ведуться підготовчі роботи для запуску комплексу з вирощування таких саджанців в Овруцькому спецлісгоспі.»
Пресслужба Житомирського ОУЛМГ