< Попередня новина


Лісівники Житомирщини застерігають не спалювати суху рослинність на полях

Адже це може призвести до масштабних лісових пожеж.

З настанням весняної пори все частіше можна побачити, як на сільськогосподарських  угіддях, уздовж доріг  горить суха трава. Як правило, люди, які її підпалюють, не задумуються, чим можуть закінчитися такі дії,  як і про те, що цим вони наражають на небезпеку лісові масиви, що розміщені поруч. У таких пожежах гинуть не тільки мікроорганізми, комахи та їх личинки, але й знищуються гнізда птахів, гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні грунту.
Інколи для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню, особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода,  надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях вкрай  важко. Ще важче зупинити вогонь у лісі.
Лісові пожежі несуть величезні економічні і екологічні втрати, це  надзвичайно страшне лихо. Окрім втрат вартості самої деревини, витрат на гасіння пожеж, сюди варто віднести втрати від зниження кількості кисню, фітонцидів, що виділяються лісом, погіршення якості, стану лісів. Лісові пожежі знищують звірів і птахів, що живуть в лісах.
Варто нагадати, до яких катастрофічних наслідків призвели минулорічні пожежі на півночі нашої області.
Не зайвим буде нагадати, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060грн.) до трьохсот шістдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120грн.).
Відтак лісівники наполегливо рекомендують мешканцям області утриматися від спалювання сухих залишків рослинності. Особливо неприпустимими є  такі дії поблизу лісових масивів. Адже неконтрольований вогонь за сухої погоди швидко поширюється, знищуючи гектари насаджень, завдаючи величезної шкоди довкіллю.
Пресслужба Житомирського ОУЛМГ