< Попередня новина


Лісівники Латвії відвідали Овруцький спецлісгосп

В рамках візиту латвійської делегації лісівників до Держлісагентства України керівник підприємства «Державні ліси Латвії» Робертс Стріпнієкс і представник посольства Латвії в Україні Ендвінс Серверс разом експерткою Держлісагентства Любов’ю Поляковою відвідали державне підприємство «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство»  Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У ході зустрічі відвідали тепличний комплекс Виступовицького лісництва, де побудовано дві сучасні теплиці загальною площею 0,10 га, оснащені сучасними системами поливу, провітрювання та вентиляції. У теплицях вирощується 400 тис.шт сіянців сосни звичайної у касетах шведського виробництва. Роберст Стріпнієкс позитивно оцінив саму теплицю, та стан сіянців.
Крім обговорення аспектів вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, оглянули лісопожежну станцію Виступовицького лісництва, ознайомились із роботою системи телевізйного спостереження за лісами. Оглянули ділянку лісових культур у Ситовецькому лісництві, де садіння проводилось сіянцями із закритою кореневою системою..

Позаяк корпорація «Державні ліси Латвії»  досить успішно  застосовує найсучасніші технології в лісовому насінництві та вирощуванні сіянців із закритою кореневою системою, то найбільше уваги колеги приділили саме цьому напрямку, зокрема проблемним питанням та перспективам розвитку.
Представники Латвійської республіки на прикладі власного підприємства ділилися передовим досвідом з лісовідновлення, адже у них запроваджена ефективна модель ведення цього напрямку господарювання, хороша система переробки і відбору насіння, успішно функціонує потужний тепличний комплекс тощо. Чверть садивного матеріалу, котрий вони вирощують – йде на експорт і попит на нього лише зростає.
Овруцькі ж лісівники лише в цьому році розпочали вирощувати сіянці із закритою корененвою системою, проте впевнені, що справа ця перспективна і за нею майбутнє.
На завершення зустрічі учасники  домовилися про поглиблення співпраці в майбутньому.