< Попередня новина


Лідери заповідності

19 заказників місцевого значення створено в Олевському держлісгоспі. Серед них - 8 ботанічних, 1 загальнозоологічний, 7 лісових та 3 гідрологічних. Кожен виконує свою профільну функцію: в ботанічних зберігаются рідкісні рослини, занесені до Червоної книги. Це підсніжник, ведмежі вушка, часникова трава, журавлина та інші. У загальнозоологічних під охороною перебувають рідкісні представники твариннного світу -  глухар, борсук, водяна видра. 
"Щороку ми оновлюємо межі заповідних обєктів, запроваджуємо відповідні режими лісокористування, - розяснює головний лісничий лісгоспу Василь Тарасюк. - В окремих заказниках введено досить суворі обмеження. Вони, до речі, позначені на картах та спеціальних інформаційних знаках, щоб відвідувачі лісових угідь знали, що саме заборонено робити на тій чи іншій території природно-заповідного фонду. До прикладу, в деяких заказниках не дозволено пересуватися автотранспортом, в інших - заборонено риболовлю. Зрозуміло, що лісогосподарські роботи на цих територіях також не проводяться, окрім охоронних."
І хоча в Олевському районі створено найбільшу кількість обєктів природно-заповідного фонду, тамтешні лісівники все ж бачать резерви і планують створити ще кілька заккзників, з тим, аби зберегти неповторні куточки флори і фауни глибокого Полісся зі столітніми дубами, унікальними представниками рослинного та тваринного світу.
На сьогодні заповідність територій Олевського району сягнула 26% - це найбільший показник в області. До слова, в Україні він становить 4-5%, а в Європі - 9-10%.