< Попередня новина


«Кричати «Ганьба!» усі можуть. Шкода, що зробленого не помічають…»

Останніми роками критика часто звучить на адресу лісівників. От тільки чи                   справедлива? Чи й справді ліс лише вирізають? Що роблять працівники галузі для збереження та відновлення зелених насаджень. Як протидіють незаконному вирубуванню дерев?
Щодо цього мала розмову з керівником державного підприємства Валентином Ейсмонтом – досвідченим лісівником, котрий ось уже 20 років успішно очолює Коростишівський лісгосп. Одне із найпотужніших бюджетоутворюючих підприємств району, яке неодноразово було переможцем Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України» та займає лідируючі позиції серед споріднених.
– Не критикують тільки того, хто нічого не робить, – завважив на мої запитання Валентин Севастьянович. – Кричати «Ганьба!» усі гаразд. Шкода, що зробленого не помічають та не дуже поспішають на поміч, коли у лісі вирує вогонь, завдаючи значної шкоди довкіллю. Незважаючи на вжиті нами системні заходи, з початку року в екосистемах уже сталося 13 лісових пожеж на площі 21,7 га. Найбільше постраждали Кропивнянське (4,8га), Івницьке (4,9га) та Смолівське лісництва. Самі ж ці вогнезагоряння не виникли?! Тільки хтось руку доклав. Та найбільше обурює висловлювання окремих громадян, мовляв, це лісники проводять санітарні рубки і зумисне підпали роблять, щоб «замести сліди»... Так було, зокрема, нещодавно, коли зайнявся ліс поблизу автозаправної станції КЛО. До півсотні зівак зібралося подивитися… Ми оперативно організували підприємців, задіяли три пожежних автомобілі, які у нас чергують цілодобово. Вогонь приборкали. Як, з’ясувалося, займання почалося від підпалу сухої трави. Та наступного дня Інтернет гудів коментарями-звинуваченнями на нашу адресу. І лише один чоловік подякував і написав, що коли б не лісники, то його хата згоріла б…
     Із розмови з керівником ДП довідалась, що пожежній безпеці тут приділяється посилена увага, надто у весняно-літній період та посушливу пору. Розроблено оперативний план обмеження розповсюдження вогню, відповідно до якого цьогорік облаштували 25 кілометрів мінералізованих смуг та доглянули їх на 350 км, втановили 102 одиниці наглядної застережної агітації та 17 білбордів. Окрім того перекрили шлагбаумами більше 100 другорядних доріг, щоб у масиви не заїжджали туристи, котрі, чого гріха таїти, не завжди дотримуються належних правил поведінки в лісі. Для своєчасного виявлення спалахів пожеж у ДП встановлено дві вежі, обладнані телевізійними системами спостереження, за їх допомоги, до речі, вдається також відстежувати порушників та браконьєрів. Для ліквідації вогнезагорань є три спеціалізованих автомобілі, п’ять лісопожежних модулів і стільки ж МТЗ-80,82 з плугами ПКЛ-70. Техніка перебуває у режимі постійної бойової готовності, як і працівники державної лісової охорони, адже у зв’язку з карантином відвідувачів у гаях та дібровах побільшало.
Вирощування лісу є основним завданням працівників лісгоспу. З початку року молоді паростки тут висаджено на 185 гектарах за плану 140га. Для відновлення лише одного гектара їх потрібно виростити до 10 тисяч. Сіянці дбайливо плекають працівники лісництв у спеціальних теплицях, як от у Дубовецькому лісництві, де поспілкувалися зі старшим майстром Іваном Авраменком. Спеціаліст оглядав сходи сосни звичайної та інших культур, які посіяно у березні в трьох теплицях на шести сотках. Як відзначив, вони зійшли добре, восени їх висадять в екосистемах.
 Вирощують лісові культури й на відкритих ділянках. На одній із них, що знаходиться на території Кропивнянського лісництва, застали за роботою Валентину Тарасюк (на знімку…) та Ольгу Гончаренко, котра взяла собі на підмогу ще й сина Юрія – випускника Коростишівського педколеджу. Хлопець не тільки любить відпочивати під ошатною зеленню, а й охоче допомагає мамі доглядати молоду поросль. Як відзначив інженер з охорони та захисту лісу Василь Карпенко (на знімку…), вирощені на відкритих ділянках культури більш міцні, загартовані вітром і сонцем, перепадами температур.
Звичайно ж, – говорить Валентин Ейсмонт, – проводяться й рубки формування та оздоровлення лісів. Наголошу, що підприємство діє виключно в рамках чинного законодавства, згідно з «Лісовим кодексом». Будь-яка рубка починається лише за наявності лісорубного квитка, який, до речі, ми повинні отримати від вищестоящої організації. Так за січень-квітень заготовлено 37 тисяч кубічних метрів деревини, у тому числі 19,5 тис – від рубок головного користування. Реалізовано її 35,7 тис кубометрів. Вартість знеосоленого кубометра у квітні  становила 718,23 грн. На переробку відправлено 8,6 куб. м, товарної продукції випустили на суму 8077,5 тис грн. Загалом обсяг реалізованої продукції в діючих цінах за чотири місяці становив 34447 тис грн, темп приросту – 104,5%.
 
–  До зведеного бюджету за ці кілька місяців ДП сплатило 12 511 тисяч гривень, – продовжує керівник підприємства. – Зокрема, ПДВ – 4 811,8 тисяч, податку на прибуток – 8,7 тис, рентної плати – 5 359,8 тис, дивідендів – 48,6 тис, податку на доходи фізичних осіб – 1 840,3 тис, військового збору – 155,6 тис, податку на лісові землі – 177,4 тис грн. Окрім того, переказали 2 192,8 тисяч гривень соціального внеску та різних обов’язкових платежів на суму 14 703,8 тис грн.
Щомісячний податковий внесок одного працівника підприємства, як довідалась, становить 10 696,67 гривень. Наразі ж у штаті коростишівського лісгоспу 272 особи, середня зарплата – 9, 126 грн.
Велику увагу в ДП приділяють охороні лісу від незаконних рубок, браконьєрства, розкрадання деревини. Посадові особи держлісохорони, відповідно до своїх завдань, мають право перевіряти наявність дозволів та інших документів на використання лісових ресурсів; складати протоколи та розглядати відповідно до законодавства справи про  адмінпорушення; зупиняти транспорт, що виїжджає з лісу та проводити його огляд…
 Так один із порушників, мешканець Туровця, якого лісоохоронці застали на гарячому під час зрізання дерев, змушений був не тільки заплатити суму збитку – 16 930 гривень, а й штраф – 510 грн. З початку року, як довідалась, виявлено три випадки незаконних рубок: заподіяну шкоду (18,1 тисячі) відшкодовано повністю. Невстановленими ж особами завдано збитків на 266,8 тис грн.  Матеріали передано до Коростишівського відділення поліції. Порушено кримінальну справу, проводяться слідчі дії.
 
Про те, наскільки сумлінно і відповідально ставляться лісоохоронці до своїх обов’язків, свідчить статистика. За чотири місяці проведено 33 рейди, складено 7 протоколів (незаконні рубки, порушення правил мисливства та пожбезпеки, заготівля лікарської сировини), накладені у межах повноважень штрафи становлять 2 448 грн, заподіяну шкоду в сумі 19,8 тис грн відшкодовано порушниками лісового законодавства у повному обсязі.
Для забезпечення охорони лісів та профілактики правопорушень наказом по лісгоспу від 20 лютого ц. р. створено рейдову групу, членів якої забезпечено формою, транспортом та необхідним обладнанням. Розроблено план спільних дій з працівниками Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області. Створено рейдові групи по лісництвах.
–  Дієвість роботи лісової охорони, правоохоронців, рейдових груп багато в чому залежить від розуміння та активної підтримки місцевих громадян, – підсумовує нашу розмову Валентин Ейсмонт. –  Важливим є не лише свідоме ставлення до багатств лісу, а й своєчасне інформування про факти крадіжок, виникнення пожеж тощо.
На прохання лісівників повідомляємо номери телефонів за якими можна надати таку інформацію: (04130) 51 350 (контора ДП) та 097 927 21 41 (Василь Карпенко).
Дбати про красу і збереження довкілля маємо разом!
Світлана СВОЯК. ТОВ "Редакція "Коростишівської газети" Фото автора.