< Попередня новина


Ялинкова кампанія: реалізація, ціни, перевірка легальності походження, охорона від браконьєрів

Заготівля та ціни
Державні лісогосподарські підприємства розпочинають реалізацію новорічних ялинок, які заготовляються на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Такі методи запроваджені з метою зменшення шкоди для навколишнього середовища.
Варто зазначити, що до сфери управління Держлісагентства належать 73% лісового фонду України, а тому забезпеченням новорічними ялинками займаються, крім підприємств Держлісагентства, ще різні лісокористувачі.
У галузі проводяться заходи для того, щоб задовольнити потребу в новорічних ялинках, не завдаючи шкоди для лісу:
- на площі 5 тис. га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 18 млн шт. хвойних дерев різних порід у віці від 1 до 10 років;
- щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько 1 млн. шт. новорічних ялинок;
- є можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.
Асортимент порід, які вирощуються в якості новорічних ялинок: сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська (смерека), ялиця біла (піхта).
Заготівля новорічних ялинок проводиться, враховуючи заявки торгівельних організацій та споживачів.
Цього року державними лісогосподарськими підприємствами заплановано реалізувати близько 550 тис. шт. новорічних ялинок. Потрібно зазначити, що вирощені дерева, заплановані для реалізації, ВИРУБУЮТЬСЯ ПІД ЗАМОВЛЕННЯ ПОКУПЦІВ. Якщо залишаються зрубані нереалізовані новорічні ялинки, тоді їх віддають у дитячі садки, школи, для прикрашання церков на різдвяні свята.
Слід зауважити, що цінова політика на новорічні ялинки у 2017 році залишається в середньому на рівні минулого року. По Україні середня ціна становить близько 60 грн за погонний метр.
У державних лісгоспах Полісся вартість новорічної ялинки (сосна звичайна) довжиною 1 м становить у межах 30-40 грн. У лісгоспах Лісостепової та Степової зони – у межах 50-60 грн (в основному сосна кримська). У підприємствах Карпатського регіону (ялина звичайна та ялиця біла) – 55-65 грн.
Реалізація та перевірка легальності походження
Кожен громадянин може особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації, цінами на новорічні ялинки на сайтах обласних управлінь лісомисливського господарства та лісгоспів (сайти облуправлінь dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article.
Громадяни можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах. Це буде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах. Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.
Кожен може сам вирішувати, яку ялинку він встановить вдома на новорічні свята – живу чи штучну. Окрім того, низка лісгоспів реалізує живі ялинки у горщиках.
Зазначимо, що до 2014 року маркування новорічних ялинок проводилося бирками, які виготовлялися з пластику. Враховуючи необхідності здешевлення процесу маркування новорічних ялинок, а також на виконання урядових рішень щодо організації роботи в умовах максимальної економії державних коштів, було знайдено значно вигіднішу альтернативу биркам – самоклейні етикетки. Це дозволило майже в три рази скоротити витрати на маркування ялинок – з 1,75 грн за бирку до 0,63 грн за самоклейну етикетку. 
При цьому слід зауважити, що самоклейні етикетки виготовляються зі спеціального паперу, що унеможливлює їх повторне використання, так як вони повністю руйнуються при спробі їх розклеювання. На думку експертів, саме завдяки використанню самоклейних етикеток, які за ціною значно доступніші ніж бирки, тіньовий ринок новорічних ялинок зменшився майже в два рази. 
Самоклейні етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Перевірка законності походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на сайті www.ukrforest.com. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня – це може свідчити, про сумнівне походження ялинки. 
Сподіваємося на свідомість громадян при придбанні ялинок та просимо при виборі новорічних ялинок звертати увагу на наявність самоклейної етикетки. Про факти зловживання або виявленні порушення просимо повідомляти до територіальних органів Національної поліції та Держлісагентства.
Охорона від браконьєрів та відповідальність
Щороку Держлісагентство запроваджує додаткові заходи з охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування в новорічний період.
Минулого року кількість рейдових бригад була збільшена вдвічі та становила 2,7 тис. у складі майже 10 тис. осіб, що дало значні результати з попередження та виявлення браконьєрства.
У новорічний період 2017-2018 років також надано доручення організувати рейдові бригади державної лісової охорони спільно з працівниками Нацполіції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представниками ЗМІ для виявлення правопорушників.
Застосування штрафних санкцій до лісопорушників
І. Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення  розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:
до 10 см - 399,27 грн                                                                   
10,1-14 см -  703,50 грн                                                                          
14,1-18 см  - 1806,24 грн                                                                          
Примітка: зазначені такси в основному застосовуються державною лісовою охороною Держлісагентства.
      ІІІ. Розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням незаконним вирубуванням хвойних дерев у межах міст та інших населених пунктів (постанова КМУ від 08.04.1999 № 559) складає:
До 10 см - 1152 грн                                                                             
10,1-14 см - 1500 грн                                                                           
14,1-18 см - 1852 грн                                                                           
Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн).
Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.