< Попередня новина


Як відновлюється «чорнобильський» ліс

Як відомо, переважна більшість забруднених радіонуклідами лісових угідь сконцентрована на півночі  Житомирщини  у двох спецлісгоспах: Овруцькому і Народицькому. Однак є такі угіддя і в інших лісових господарствах. Скажімо, у 2007 році площі забруднених лісових  угідь в Лугинському держлісгоспі сягали 2126 гектарів. Та завдяки системним реабілітаційним заходам більшу частину  їх було повернуто до належного стану і там  вже можна проводити безпечну лісогосподарську діяльність. Але ще близько 1000 гектарів лісу тут залишається забрудненим радіацією.
 – Треба знати, що забруднений ліс «очищається» надто повільно, – пояснює директор ДП «Лугинське лісове господарство» Анатолій Павленко. – А окремі ділянки можуть стати чистими лише  через сто і більше років. Це підтверджують, зокрема, науковці Поліської філії УкрНДІЛГА (Поліського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації). Вони протягом 2015 – 2017 років брали проби і проводили аналіз  тутешніх грунтів, а також деревини та встановили точні рівні їх забруднення. Ми вже проводимо там лісогосподарську діяльність, дотримуючись і деяких обмежень, зокрема, по рубках догляду в окремих угіддях.
Основна радіоактивна «пляма» впала на Лугинське лісництво і забруднила 80% його території, а точніше – 800 гектарів. Там зараз заборонена будь-яка господарська діяльність. Ми лише забезпечуємо охорону цих угідь, – зазначає директор Лугинського держлісгоспу.
Лісогосподарство несе значні власні витрати на охорону і збереження цих  заражених територій, не маючи від цього ніякого зиску. Зате у «реабілітованих» лісах розпочалося активне лісовідновлення.
Головний лісничий ДП «Лугинське лісове господарство» Андрій Пугаєв стверджує, що так званий «чорнобильський» ліс давно перезрів і його необхідно швидко вирізати, а звільнені ділянки засадити новими перспективними насадженнями. Перевага  буде надаватися  дубовим та сосновим породам, в залежності від місцевих кліматичних та грунтових умов. Але в більшій мірі будуть братися до уваги рекомендації науковців, які розробили чіткі схеми, згідно яких має проводитися подальше лісовпорядкування реабілітованих угідь.
       Володимир ВАСИЛЬЧУК.