< Попередня новина


Як шкільні лісництва Житомирщини підкорювали Верховну Раду

Верховна Рада України окрім народних обранців відучора приймала й вихованців шкільних лісництв Житомирщини. Вперше юні лісівники мали нагоду представити свою роботу у найвищому законодавчому органі держави та безпосередньо ознайомитися із «буднями» депутатів.
Діти Радомишльського та Коростишівського шкільних лісництв представили свою науково-практичну діяльність, охоче спілкувалися із народними депутатами, не боялися складних запитань і щиро, хоч із юнацьким запалом, виказували власне бачення розвитку галузі. 
Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук у своєму виступі наголосив про важливість та унікальність роботи шкільних лісництв. Здавалося б, на перший погляд звичайна гурткова зайнятість, яка, однак, зуміла  «перебрати» на себе позашкільну роботу загальноосвітніх закладів. Діти, особливо, північних віддалених районів Житомирської області мають змогу бути затребуваними після школи, отримати корисні навички, працювати у лісі. Такі гурткові заняття обов’язково передбачають і харчування дітей.
На  території Житомирської області працює 32 шкільних лісництва. Науково-практичною роботою охоплено близька 700 дітей. 
«Лісові» вихованці займаються серйозною і пошуковою роботою. Зокрема, учні одного із ШЛ зуміли «призвичаїти» до наших кліматичних умов тропічну рослину павловнію, яку науковці вважають деревом майбутнього. В іншому лісництві діти виростили плантацію гінкго-білоби, якою серйозно зацікавилася місцева фармацевтична фабрика. 
Дорослі лісівники опікуються своїми вихованцями  постійно: подарунки до свят, цікаві туристичні поїдки, щорічні зльоти-змагання на краще лісництво. 
Визначити, яка кількість маленьких лісолюбів у дорослому житті стає лісівниками, напевне, неможливо. Однак, точно можливо «заразитися» запалом дітей, для яких ліс – це друга домівка. «Я ніколи не думаю, куди себе подіти після занять, я чітко знаю, що піду до лісу. Перед весною – це шпаківні, навесні та восени- садіння лісу, збирання шишок, взимку підгодівля тварин…. Тут ніколи не нудно», - каже Матвій, вихованець Харитонівського шкільного лісництва Коростишівського району.
Діти намагалися звернути увагу народних обранців і на сучасну біду Житомирського Полісся – всихання соснових лісів. Житомирське лісогосподарство надало для такої мети 200 сіянців сосни та ялинки. Директор ДП «Житомирське ЛГ» Руслан Карчевський наголосив – «… якщо наші лісові культури змінять сьогодні точку зору та ставлення до лісу, бодай, однієї людини, вважайте, що наша місія виконана». Однорічні лісові деревця неабияк звертали на себе увагу. Кожен бажаючий мав змогу отримати сіянець та висадити його біля будинку чи у паркових зонах столиці. 
На згадку від поїздки всі дітки отримали від Товариства лісівників та Держлісагенства годинники із лісовими символами  та незмінним гаслом #Ліснашевсе.