< Попередня новина


Громада визнала перед лісівниками, що «погарячкувала»

На межі двох районів – Радомишльського та Малинського розташоване село Макалевичі. Саме тут зібралася ініціативна група, яка вирішила звернутися до Президента України у зв’язку з вирубкою лісу поблизу села. Вирубку активісти назвали «масовою», а саме явище  - масштабним. 
З першого погляду, активність і сумлінність громади не може бути піддана критиці. Однак, навіть на сонці бувають плями, а медаль, як не крути, має дві сторони.
Суцільна санітарна рубка у Іршанському лісництві Малинського лісгоспу дійсно велася на площі 0,1 гектара, про що свідчить відповідний документ – лісорубний квиток. Вкотре варто наголосити, що жодна санітарна чи вибіркова рубки не проводяться без погодження із сільськими радами, себто із залученням депутатського корпусу. Останній і є представником інтересів громади.
Лісівники області не вперше піднімають питання біологічної пожежі. Тож і цього разу санітарна рубка проводилася в осередку верхівкового короїду.
Порушень норм і вимог природоохоронного законодавства у призначенні та проведенні рубок не виявлено. А після завершення лісозаготівельних робіт на цій території висадять новий ліс. На сьогодні ділянка вже підготовлена для весняного лісовідновлення.
«На сьогоднішній день боротися із шкідником можна лише за допомогою лісогосподарських методів боротьби», - каже головний лісничий Малинського лісгоспу Василь Маєвський.
Головний спеціаліст з охорони лісу Житомирського обласного управління лісомисливського господарства Василь Олехнович додає – «Для пересічного громадянина вражені дерева з ажурною, темно-зеленою, або жовто-зеленою кроною здаються абсолютно здоровими. Тоді як, саме сьогодні лісівники, як ніколи, потребують підтримки і розуміння громади. Адже «на кону» - генетичний скарб планети – ліс!»
Під час зустрічі із лісівниками представники громади визнали, що «погарячкували» і поспішили з висновками.
У свою чергу лісівники запросили ініціативних мешканців села та району брати активну участь у житті лісу та його відновленні.